Mainos

Paine Jugoslaviaa vastaan kasvaa

Tykistötulitus on rikkonut Kosovon tulitauon, ja serbisotilaita on kaatunut yhteenotoissa alueen albaanisissien kanssa, kertoivat läntiset tarkkailijat Kosovossa tänään.

Kaksi Naton huippukenraalia, sotilaskomitean puheenjohtaja Klaus Naumann ja Euroopan-joukkojen komentaja Wesley Clark, matkustavat lauantaina Belgradiin, kertoi Naton edustaja perjantaina. Naumann ja Clark aikovat Naton edustajan mukaan tehdä selväksi presidentti Slobodan Milosevicille, että Nato ryhtyy ilmaiskuihin, jollei Jugoslavia täytä Kosovo-sitoumuksiaan.

-Tämä ei ole pokeria, tämä ei ole neuvottelua. Hänellä (Milosevicilla) on vain hyvin vähän aikaa jäljellä, Naton edustaja sanoi.
Nato vaatii Jugoslaviaa vetämään joukkonsa kasarmialueille tai niihin asemiin, joissa joukot olivat ennen maaliskuuta. Jugoslavian on myös vedettävä raskaat aseensa Kosovosta ja noudatettava tarkoin tulitaukosopimusta.

Jugoslavia on vetänyt osan joukoistaan Kosovosta, mutta joukot eivät ole palanneet kasarmeilleen niin kuin sovittiin Milosevicin ja erityislähettiläs Richard Holbrooken käymissä neuvotteluissa. Naton edustaja kertoi Brysselissä myös, että Jugoslavian poliisin raskasaseiset erityisjoukot luovat yhä pelon ilmapiirin, joka estää pakolaisia palaamasta kotiseuduilleen.

Kansainvälisen KDOM-diplomaattitarkkailijoiden ryhmän edustaja sanoi tänään, että Kosovossa oli eilen ollut tykistötulitusta, jonka alkuperää ei ollut pystytty vahvistamaan. Serbit ovat kärsineet miestappioita, mikä on tehnyt heidät entistä valmiimmiksi käyttämään voimakeinoja, KDOM-edustaja kertoi.

Kosovoon on saapumassa myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijoita. Tämän 2000 tarkkailijan joukon on määrä valvoa joukkojen vetäytymistä Kosovossa, auttaa pakolaisten paluuta kotiseuduilleen sekä edistää neuvotteluja Kosovon albaanien itsehallinnosta. Etyjin tarkkailijat ovat aseistamattomia, ja he joutuvat näin oman turvallisuutensa vuoksi väistymään taistelujen tai yhteenottojen tieltä.

Kosovon albaanien sissijoukot (UCK) pyrkivät Kosovon itsenäistämiseen ja saattavat lännen vastustuksesta huolimatta yrittää ottaa haltuunsa alueita, joilta serbijoukkoja lähtee.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.