Paikannin, lämpökamera, virtalähde selässä – tältä näyttää nykyajan sotilas

Uuden ajan sotilas on kävelevä tietokone.

Joukkueen johtajan rintataskun kohdalta kääntyy alas pieni näyttöpääte, josta hän voi nähdä joukkojensa sijainnin. Taistelijoiden hihoihin on kiinnitetty paikantimet, jotka kertovat johtajalle heidän liikkeensä.

– Voimavarojen vähetessä yksittäisen taistelijan merkitys kasvaa, perustelee majuri Matti Honkela tekniikan kasvavaa merkitystä. Honkela on puolustusvoimien teknologiahankkeen kehittämispäällikkö.

Paikantimien käyttöä voi verrata nykyisiin hirviporukoihin, joiden kännyköiden karttapohjilla erottuvat metsästyskaverit ja koirat. Taistelijalla on paikantimen lisäksi lämpökamera, joka etsii viholliset. Kamera täydentyy etäisyysmittarilla ja kompassilla. Nämäkin tiedot välittyvät johtajan näytölle. Pakka täydentyy selässä roikkuvalla virtalähteellä, jolla kaikki taistelijan tekniset laitteet jaksavat ainakin vuorokauden.

Afganistanin lähitaistelukokemukset tärkeitä

Mobiililaitteiden tueksi on testattu liikkuvia tukiasemia, joilla taistelualueelle saadaan salattu paikallinen verkko. Toisaalta uuden ajan taistelija lähettää kaiken aikaa myös itsestään signaaleja ympäristöön vihollisen poimittavaksi. Honkelan mukaan olennaista onkin salaaminen. Signaaleja voidaan piilottaa esimerkiksi taajuuksia muuttamalla.

Tekninen varustus on iso osa uudistusta, jossa puolustusvoimille kehitetään uutta taistelutapaa. Kehittämishankkeessa on silmäilty malleja eri puolilta maailmaa. Tärkeitä ovat olleet muun muassa tiedot ja kokemukset, joita on saatu Afganistanissa käydyistä lähitaisteluista.

Tänään sotilaiden käyttämää uutta tekniikkaa esiteltiin Rovajärvellä järjestetyn sotaharjoituksen yhteydessä, joka on puolustusvoimien tämän vuoden suurin.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat