Mainos

Paikallisosuuspankkien voitto kasvussa

Paikallisosuuspankkien voitto kasvoi selvästi viime vuonna ja pankit saivat noin 10 000 uutta asiakasta.

Asiakasvirta lisääntyi erityisesti loppuvuonna, kun Leonia-pankki ilmoitti luopuvansa yhteistyöstä postin kanssa ja julkisuudessa käytiin keskustelua Merita-Nordbankenin varatoimitusjohtajan Pertti Voutilaisen näkemyksistä huonosti tuottavista asiakkaiden pankkipalveluista. -Uudet asiakkaat tulivat pääasiassa näistä pankeista, Paikallisosuuspankkiliiton toimitusjohtaja Tapani Timonen myöntää. Hänen mukaansa ihmiset ovat erittäin huolestuneita pankkipalvelujensa säilymisestä. -Mekin olemme saaneet kyselyitä, miten voi perustaa uuden pankin.

Timosen näkemyksen mukaan noin 7 000 asiakasta voi riittää pankille, mutta aivan uuden pankin perustamiseen tarvitaan 30 miljoonan markan peruspääoma eikä sen kokoaminen ole helppoa tuollakaan määrällä. Sivukonttorin perustamiseen summaa ei tarvita.

Viime vuonna pankkileirin pankit perustivat viisi uutta konttoria. Tänä vuonna uusia on luvassa ainakin Ouluun ja Kinnulaan. Timosen näkemyksen mukaan pienelle pankille suurten kasvu on pikemminkin mahdollisuus kuin uhka, vaikka alan kilpailun kireys on vuosien "kestoaihe". -Ei ole yhtä maailman totuutta. Pienen on toimittava toisin kuin suuren. Ei voi lähteä ufoilemaan, hän sanoo.

Rahoituskate kohentui hieman


Osuuspankkiliiton 43 pankin yhteenlaskettu liikevoitto oli lähes 189 miljoonaa markkaa. Lisäys edellisvuodesta oli runsaat 60 miljoonaa markkaa. Vaikka parannuksesta 27 miljoonaa selittyy eläkevastuiden ylikatteen palautuksesta, Timosen mukaan se on tulosta aiempien vuosien onnistuneesta toiminnasta ja tämänkin huomioon ottaen parannus oli selvä. Palautus näkyi henkilöstömenojen vähennyksenä. Tulosta kohensi myös se, että ryhmän perustamiseen ei enää tarvittu samanlaisia summia kuin vuotta aiemmin.

Pankkiryhmä onnistui myös lisäämään hieman rahoituskatetta, mikä ei viime vuonna ollut itsestäänselvyys. Katetta luottojen ja talletusten korkoerosta tuli runsaat 410 miljoonaa. Kannattavuus kohentui: tuottojen ja kulujen suhde oli 1,67, kun se vuosi takaperin oli vain vuoden takaisesta 1,34. Jos ylikatteen palautus poistetaan, suhdeluku heikkenee runsaat viisi yksikköä noin 1,60:een. Sitäkään ei tarvitse häpeillä.

Alueellisesti vahva asema

Vaikka asiakasvirta kasvoi, ryhmän valtakunnalliset markkinaosuudet ovat vaatimattomia, eivätkä luvut ole heilahdelleet. Markkaluotoissa siivu on ollut noin 2,3 ja markkatalletuksissa 2,8 prosenttia.

Timosen mukaan tilannetta pitäisikin tarkastella alueellisesti. -Omien laskelmiemme mukaan ydintoiminta-alueellamme osuudet ovat 40-90 prosenttia. Keskiarvo on 53 prosenttia. Suurin keskittymä ryhmällä on Väli-Suomessa, mutta pankeilla on runsaasti asiakkaita esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Ryhmällä oli vuoden lopussa yhteensä 113 konttoria.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.