Mainos

Paikalliset MTV Uutisille Guantanamossa: ”Haluamme USA:n pois täältä”

Yhdysvaltojen ja Kuuban välisiä diplomatianeuvotteluja varjostaa amerikkalaisten saarella pitämä pahamainen vankileiri ja laivaston tukikohta.

Kuuba on vaatinut Yhdysvaltoja poistumaan saarelta, mutta USA ei ota pyyntöä neuvotteluista huolimatta kuuleviin korviinsa. 

Kahdensadantuhannen asukkaan Guantanamon kaupunki on kaikkea muuta kuin turistikohde.

– Elämä ei ole helppoa. Asumme käytännössä Kuuban viimeisessä maakunnassa. Täällä asiat eivät toimi kuten muualla maassa, parturiyritystä pyörittävä Sergio sanoo MTV Uutisille.

Yhdysvallat on pitänyt laivastotukikohtaa Guantanamon maakunnassa 1800-luvun lopusta, sen jälkeen, kun se valtasi saaren Espanjalta itselleen.

Kuuban itsenäistymisen yhteydessä Yhdysvallat piti tukikohdan ja neuvotteli edullisen noin 2000 dollarin kultarahan arvoisen vuokrasopimuksen. Nykyisin sopimus on arviolta 4000 dollaria vuodessa.

Kuuban vallankumouksen jälkeen Kuuban hallitus ei ole kuitenkaan ottanut vastaan USA:n vuokrarahoja. Presidenttien Fidel ja Raul Castron mukaan USA on maassa laittomasti.

WTC-iskujen jälkeen perustetun Guantamon vankilan Yhdysvallat on luvannut sulke useaan kertaan, mutta vankilassa on yhä tiettävästi yli 100 vankia.

Kuuba on ilmoittanut, että USA:n läsnäolo on yksi kynnyskysymyksistä maiden välisissä diplomatianeuvotteluissa.

Maailma ei tunne juuri lainkaan Guantanamon kaupunkia. Guantanamo-nimestä tulee monelle ensimmäisenä mieleen Yhdysvaltain terroristeille suunnattu vankila ja laivaston tukikohta. 

Guantanamolaiset toivovat, että diplomatianeuvotteluissa Yhdysvallat luopuisi vihdoin läsnäolostaan.

– Siinä vankilassa on kidutettu ihmisiä, minkä vuoksi sillä on hyvin huono maine täällä. USA:n pitäisi tietää, että heidän on annettava koko alue takaisin, lähes viisikymmentä vuotta Guantanamossa asunut Julio sanoo.

Kaverinsa kanssa Guantanamon keskustan tuntumassa lapsia hoitavan Rosa Marien mukaan elämä kaupungissa on raskasta.

– On taisteltava, jos aikoo syödä. Vankilasta en edes tiedä minkä värinen se on, hän sanoo.

Julion mielestä Yhdysvallat voisi myös lopettaa vuosikymmeniä pitämän kauppasaarron kokonaan.

– USA:n pitäisi lopettaa Kuuban vastainen kauppasaarto. Se vahingoittaa erityisesti lapsia, meillä on pulaa lääkkeistä.  Saarron purkaminen auttaisi ratkaisemaan ongelmamme. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.