Mainos

Päijänteen säännöstelymalli hahmottuu

Ehdotus uudeksi Päijänteen säännöstelymalliksi on valmistumassa. Asiantuntijatyöryhmä on kallistumassa vaihtoehtoon, joka nostaisi veden pintaa kuivina kesinä ja toisaalta leikkaisi tulvahuippuja märkinä kesinä.

Projektisihteeri Mika Marttusen mukaan täsmällisiä säännöstelyehtoja pohditaan vielä ennen ryhmän maaliskuista kokousta. Asiantuntijoiden käsityksen mukaan ei Päijänteen säännöstelylle tarvita kokonaan uutta vesioikeuden lupaa, vaan tarkistuksia nykyisen luvan tavoitekorkeuksiin ja juoksutusmääräyksiin. -Tavallisina ja kuivina kesinä säännöstely on sujunut paremmin kuin 1970-luvulla, sillä ennuste- ja laskentamenetelmät ovat tarkentuneet, Marttunen kertoo.

Kuivina kesinä pinta korkealle

Projektiryhmän mielipide on tiistaisen kokouksen jälkeen se, että kuivina kesinä kaivataan mahdollisuutta pitää Päijänteen pinta 10-30 senttiä nykyistä korkeammalla. Märkinä vuosina noudatettaisiin suunnilleen nykyistä käytäntöä. Yllättäville sadejaksoille halutaan mahdollisuutta juoksuttaa vettä alajuoksulle enemmän ja tasaisemmin kuin nyt.

Veden pääsyä Kymijokeen helpottaisi myös Iitin Pyhäjärven säännöstelyn muutos, johon on jo vesioikeuden lupa ja johon on ehditty kerran osoittaa määrärahat valtion budjetissa. Noin 10 miljoonan markan hanke on lykkääntynyt siksi, että perkaus aiheuttaisi ehkä vedenlaatuongelmia Voikkaan paperitehtaalla ja Kuusankosken taajamassa. Ratkaisua etsitään niin, että työt voisivat mahdollisesti alkaa jo tämän vuoden lopussa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.