Päihtynyt viedään yhä harvemmin juoppoputkaan – "Vapautta ei herkästi riistetä, jos vähän puiston penkillä nukuttaa"

Poliisin niukkenevista resursseista keskusteltiin Rikospaikassa marraskuussa 2018.

Poliisi ei ota enää jokaista humalikkoa talteen, ellei tämä ole vaaraksi itselleen tai muille. Päihtyneenä säilöön otettujen määrä on laskenut viimeisen viiden vuoden aikana joka vuosi, selviää Tilastokeskuksen tuoreesta pakkokeinotilastosta.

Viime vuonna putkaan heitettiin selviämään mies reilut 44 000 kertaa ja nainen vajaat 7 500 kertaa. Yötä vietettiin valtion patjalla viime vuonna siis yhteensä lähes 52 000 kertaa, mutta vielä vuonna 2013 putkaöiden määrä oli yli 68 000.

Määrän lasku painottuu tilastojen mukaan selvästi yli 45-vuotiaisiin. Noin kaksi kolmasosaa putkan pahnoilta kadonneista känniyöpyjistä sijoittuu yli 45-vuotiaiden ikäryhmään. Laskua on kuitenkin tapahtunut jonkin verran kaikissa ikäryhmissä.

"Siistit herrasmiehet voidaan kuljettaa kotiin"

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Ari-Pekka Calin kertoo, että trendi on ollut laskeva jo ainakin kymmenen vuotta.

– Poliisin säilöönottoherkkyys on noussut, eli emme ota päihtyneitä enää niin herkästi poliisin säilöön. Vapautta ei kovin herkästi enää riistetä, jos vähän jalka heilahtaa tai puiston penkillä nukuttaa, Calin sanoo.

Poliisi voi joskus saattaa baari-illan päätteeksi huojahtelevan kansalaisen kotiinkin tai esimerkiksi selviämisasemalle.

– Jos muilta keikoilta aikaa riittää, niin saatetaan siistit herrasmiehet ja naiset kotiin kuljettaa. Tällä hetkellä voi olla, että siihen on vähemmän aikaa. Voidaan myös huolehtia siitä, että ihminen pääsee turvallisesti taksiin ja löytää kotiin itse.

Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että kansalainen ei ole aiheuttanut häiriötä ympäristölleen eikä ole itse vaarassa päihtymyksensä takia. Syynä yölle sinipukuisten hoivissa ei siis usein ole niinkään rikollinen toiminta vaan se, että on päihdytty oman sietokyvyn tuolle puolen.

– Jos ei se jalka kanna, niin viedään lämpimään ja suojaan oman itsensä takia. Kesällä ja juhlapyhinä säilöönotot tihenevät, mutta kyllä niitä yksiöitä on nykyään vapaana enemmän kuin vaikkapa 15 vuotta sitten, Calin sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat