Mainos

Päihdetyöhön rahaa kerännyttä yhdistystä epäillään vilpistä

Turun poliisi on saanut loppuun Nuori elämä ry:n toimintaa koskevan esitutkinnan, ja asia siirtyy syyteharkintaan.

Yhdistys on ilmoittanut rahoittaneensa päihdevalistusta. Sitä epäillään törkeästä petoksesta, törkeästä kirjanpitorikoksesta, rahankeräysrikoksesta ja törkeästä veropetoksesta.

Yhdistys toimi kesäkuusta 2004 huhtikuuhun 2007. Poliisitutkinta alkoi kaksi vuotta sitten muun muassa verottajalta tulleen ilmoituksen johdosta. Markkinoinnissaan yhdistys on kertonut, että varoilla järjestetään päihteetöntä vapaa-ajan toimintaa nuorille ja annetaan päihdevalistusta kouluissa.

Rahaa on kertynyt kaikkiaan yli 560 000 euroa, josta varsinaiseen toimintaan on mennyt alle yksi prosentti.

Yhdistyksen toimintaa on johdettu Turusta, mutta sillä on ollut toimipaikka myös Helsingissä sekä hetken aikaa Salossa. Toiminnasta on vastannut käytännössä yksi henkilö. Hänelle on kertynyt selvittämättömiä nostoja yhdistyksen tililtä 280 000 euroa.

Kahden vuoden aikana yhdistys on järjestänyt vain kymmenkunta pienimuotoista tapahtumaa omille työntekijöilleen. Niiden kulut ovat olleet korkeintaan muutama sata euroa tilaisuutta kohti.

Yhdistyksellä ei ole ollut keräyslupaa, kirjanpito on laiminlyöty, eikä verottajalle ole tehty minkäänlaisia ilmoituksia.

Käytännössä rahaa on kerätty puhelimitse myymällä muutamien kymmenien eurojen hintaisia tukipaketteja. Lähes kaikki puhelinmyyjät ovat olleet alle 18-vuotiaita, eikä heillä ole ollut tietoa yhdistyksen varojen käytöstä. Vuosina 2004-2006 työntekijöitä on ollut satoja.

Esitutkinnassa yhdistys esitti listan oppilaitoksista, joissa luentoja olisi järjestetty. Oppilaitoksilla ei kuitenkaan ollut tietoa, että yhdistys olisi kouluissa käynyt.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.