Mainos

Päihderiippuvaisten äitien määrä rajussa kasvussa

Vuosittain jopa 5000 syntymätöntä vauvaa joutuu alttiiksi alkoholin tai muiden päihteiden vaikutuksille.

Päihderiippuvaisten äitien määrä on rajussa kasvussa. Esimerkiksi Helsingin Naistenklinikalla tässä kuussa synnyttävistä äideistä jopa 12 prosenttia on päihteiden väärinkäyttäjiä.

Päihderiippuvaiset äidit käyttävät nykyään alkoholin lisäksi myös lääkkeitä ja huumausaineita. Tällainen sekakäyttö tuo uusia haasteita myös äitiysneuvolatyöhön. Ensimmäisellä raskauskäynnillä tehtävällä AUDIT -kyselyllä pyritään seulomaan mahdolliset ongelmakäyttäjät ja puuttumaan asiaan heti raskauden alkuvaiheessa.

- Voi olla, että tämä AUDIT -kysely paljastaa vain jäävuoren huipun. Ihmisellä on taipumus näissä kyselyissä vastata kaunistellen, huomauttaa ylilääkäri Tytti Raudaskoski Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

Nykyään noin 5000 syntymätöntä vauvaa joutuu alttiiksi alkoholin tai muiden päihteiden vaikutuksille vuosittain. Lääkärin mukaan raskaudenaikaisen päihteidenkäytön kasvulla on yhteyksiä lamavuosiin. Monet nyt synnyttävät äidit elivät lapsuutensa lamavuosina.

- Luulen, että silloin syntyneille lapsille vanhemmat eivät ole pystyneet tarjoamaan välttämättä samanlaisia elämän edellytyksiä, arvelee Raudaskoski.

Heti raskauden alkuvaiheessa aloitettu kuntoutus olisi paras vaihtoehto sekä äidille että vauvalle, sillä keskushermosto kehittyy voimakkaimmin sikiöaikana ja kolmena ensimmäisenä elinvuotena.

- Missään nimessä lasta ei pidä käyttää välineenä siihen, että pääsisi elämässä takaisin raiteilleen. Naisen motivaatio raskauden aikana on kuitenkin suurempi kuin koskaan elämässä, ja meidän pitäisi tarttua tähän tilaisuuteen eli tarjota näille naisille erityistukea, muistuttaa Raudaskoski.

Suomessa syntyy noin 60 000 lasta vuosittain.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.