Mainos

Päihdeongelmaisille äideille kuntoutusta

Suomessa syntyy vuosi vuodelta enemmän lapsia joiden äiti on raskausaikana käyttänyt huumeita tai alkoholia. Uudella kokonaisvaltaisella kuntoutushoidolla päihdeäitejä yritetään ohjata raittiiseen elämään.

Vakavimmassa tapauksessa päihteet johtavat lapsen kehitysvammaisuuteen. Ainakin 700 vauvalla vuodessa on jonkinasteisia kehityshäiriöitä äidin päihteiden käytön takia.

Suomeen kehitellään nyt päihdeäideille omaa hoitojärjestelmää, jossa elämänmullistusta yritetään käyttää pontimena päihteettömään elämään. Uusin päihdeäitien ensikoti on avattu Kuopiossa.

Äiti voi tulla Pihlaan jo odotusaikana tai lapsen synnyttyä. - Hoitojakson pituudet vaihtelevat, mutta ne voivat olla minimissään 2-3 kuukaudesta jonnekin vuoteen vähän ylikin, ensikodin johtaja Marketta Kolari kertoo.

Suomessa syntyy vuosittain ainakin nelisen tuhatta lasta joiden terveys on uhattuna äidin päihteiden käytön vuoksi. Määrä on kasvussa.

Raha-automaattiyhdistyksen avun turvin päihdeongelmiin erikoistuvat ensikodit avataan tänä vuonna Kuopion lisäksi Espoossa ja Jyväskylässä. Vielä kahden ensikodin perustamista suunnitellaan. Oulunkylässä jo toistakymmentä vuotta toimineen ensikodin kokemukset kannustavat.

- Noin yksi kolmasosa hoidetuista pärjää hyvin tämän hoidon jälkeen pidempäänkin. Yks kolmasosa on sitten sellaisia, jotka tarvitsevat edelleen kriisiaikoina apua ja siinä mennään vähän kiikun kaakun eteenpäin. Yksi kolmasosa on sitten niitä, joille joudutaan tekemään huostaanotto myöhemmin, projektipäällikkö Maarit Andersson ensi- ja turvakotien liitosta kertoo.

Alkoholi on aivojen kannalta pahempi myrkky kehittyvälle lapselle kuin huumeet. Kuudella sadalla vauvalla vuodessa on äidin alkoholin käytöstä johtuvia vaurioita ja sata vauvaa syntyy vieroitusoireisina äidin huumeiden käytön takia.

- Se syntymän jälkeinen kasvuympäristö vaikuttaa lapsen kehitykseen vahvemmin kuin se sikiöaikainen huumealtistus, dosentti Liisa Lehtonen Tampereen yliopistollisesta keskussairaalasta kertoo.

Turvallisen ympäristön voimaan uskotaan vahvasti Pihla-kodissakin. Päihdekuntoutuksen lisäksi erityistukea saa äidin ja vauvan varhainen vuorovaikutussuhde.

- Äitiys on mahdollisuus, eli vauvan syntymä on kuitenkin naiselle niin mullistava asia, että siinä on mahdollisuus vaikuttaa hyvin moniin asioihin aivan eri tavalla kuin jossakin muussa elämäntilanteessa, Marketta Kolari kertoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.