Päihdeongelmaiset äidit jäämässä ilman hoitoa?

Päihdeongelmaiset äidit jäävät ilman hoitoa, sanoo Ensi- ja turvakotien liitto.

Raha-automaattiyhdistyksen (Ray) tuella kehitetty päihdeongelmiin erikoistuneiden ensikotien ja avopalveluyksiköiden toiminta on siirtymässä valtion rahoittamaksi. Peruspalveluministeri Paula Risikon mukaan rahat ohjataan kunnille yleisenä valtionosuutena, jolloin se ei kohdistu suoraan päihdeäitien kuntoutukseen.

Tämä merkitsee sitä, että päihdeongelmien hoitoon erikoistuneet ensikodit avopalveluineen jäävät ilman rahoitusta, koska tukia ei ole "korvamerkitty" päihdeäitien kuntoutukseen, kertoo Ensi- ja turvakotien liitto. Äitien ja vauvojen on ollut tähänkin asti hankaluuksia saada hoitomaksuja vaikeassa taloudellisessa tilanteessa olevilta kunnilta.

Ensi- ja turvakotien liiton liittokokous toteaa, että suunnitelma käytännössä lopettaisi päihdeongelmaisten äitien vapaaehtoisuuteen perustuvan kuntoutuksen kokonaan Suomessa.

Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistykset ylläpitävät seitsemää päihdeongelmien hoitoon erikoistunutta ensikotia ja avopalveluyksikköä, joissa on ollut kuntoutettavana yli 1000 äitiä ja vauvaa viimeisen 10 vuoden aikana.

– Tulokset ovat olleet hyviä, sillä keskimäärin kaksi kolmasosaa ensikodeissa ja kolme neljäsosaa ensikotien avopalveluyksiköissä olevista äideistä kuntoutuu niin hyvin, että lapsen huostaanottoa ei tarvita. Ilman äitien kuntouttamista vauvat ovat vaarassa vammautua loppuiäksi, sanoo Ensi- ja turvakotien liiton puheenjohtaja Virpa Puisto.

Ensi- ja turvakotien liitto pitää ensisijaisen tärkeänä, että äideillä on mahdollisuus saada vapaaehtoista hoitoa. Päihteitä käyttävän äidin pakkohoito voi olla vaihtoehto vasta sen jälkeen, kun äiti ei pysty vastaanottamaan tarjottua vapaaehtoishoitoa.

Päihdeongelmien hoitoon erikoistuneet ensikodit ja avopalveluyksiköt sijaitsevat Helsingissä, Espoossa, Turussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Rovaniemellä ja Kokkolassa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat