Päihdekuskien ajokyvystä pyydetään lääkärinlausuntoja

Tällä hetkellä poliisit pyytävät lääkärinlausuntoa usein vasta, kun käry tai vahinko on käynyt. Eduskunnassa oleva lakiehdotus antaisi sen sijaan lääkäreille mahdollisuuden ilmoittaa jo etukäteen poliisille kuljettajan vakavasti alentuneesta ajokyvystä.

Päihdekuskien ajokyvystä pyydetään lääkärinlausuntoja yhä enenevässä määrin.

Poliisi voi velvoittaa henkilön toimittamaan lääkärin tekemän lausunnon ajokyvystään poliisilaitokselle, jos kuljettajan epäillään olevan alkoholin, lääkkeiden tai huumeiden vuoksi toistuvasti ajokyvytön. Kortti voidaan panna kuivumaan vuonna 1996 voimaan tulleen EY-ajokorttidirektiivin turvin.

Poliisi on saanut sisäministeriöstä ohjeet siitä, milloin lääkärinlausunto on syytä vaatia. Vaikka tarkkoja tilastoja lääkärinlausuntojen vuosittaisesta määrästä ei ole, esimerkiksi huumekuskien määrän uskotaan madaltaneen poliisin kynnystä vaatia lausuntoja.

Lääkäri voi kertoa alentuneesta ajokyvystä jo ensi vuonna?


Helsingissä Päihteet ja ajokyky -seminaarissa puhunut psykiatri ja päihdelääkäri Jukka Kemppinen Lappeenrannasta huomauttaa, että toistaiseksi lääkärinlausuntoa pyydetään vasta, kun käry tai vahinko on käynyt.

Eduskunnassa oleva lakiehdotus antaisi sen sijaan lääkäreille mahdollisuuden ilmoittaa jo etukäteen poliisille kuljettajan vakavasti alentuneesta ajokyvystä.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrotaan, että laki lääkärin oikeudesta viestittää poliisille henkilön alentuneesta ajokyvystä ohi salassapitovelvollisuuden lienee tulossa voimaan jo ensi vuonna.

-Tällainen laki pitäisi ehdottomasti saada. Kyse on sosiaalisesta vastuusta liikenteestä, jossa esimerkiksi vain joka 200. rattijuoppo jää kiinni. Jos henkilö todettaisiin runsaan alkoholinkäytön vuoksi jatkuvasti ajokyvyttömäksi, hänestä voitaisiin ilmoittaa jo etukäteen virkavallalle, Kemppinen sanoo.

Tietty määräaika ilman alkoholia

Kemppisen mukaan vuosia voimassa ollut ajokorttidirektiivi toimii vaihtelevasti. Poliisit kyllä pyytävät lääkärinlausuntoja niin kuin ohjeistuksessa sanotaan, mutta ongelmana on, että vastaanotolle tullut asiakas voi kieltää epämieluisan lausunnon lähettämisen eteenpäin.

-Sitten mennään toiselle lääkärille ja tämä saattaakin kirjoittaa hyväksyvän paperin, ellei poliiseilla ja lääkäreillä ole alueella omaa lausuntoverkostoaan, Kemppinen sanoo.

Kemppinen itse on toiminut Etelä-Karjalassa päihdelääkärinä ja kirjoittanut parissa vuodessa noin 150 lausuntoa poliisin vaatimuksesta. Kemppinen myöntää olleensa ankara, sillä hän on noudattanut direktiiviä tarkalleen, eikä vähän sinnepäin.

-Säännöksessä sanotaan, että ajokorttia ei saa antaa eikä uudistaa hakijoille tai kuljettajille, jotka ovat riippuvaisia alkoholista tai jotka eivät pysty olemaan ajamatta alkoholin vaikutuksen alaisena. Ajokortin saa, jos henkilö osoittaa olleensa tietyn määräajan ilman alkoholia. Juomattomuus todetaan muun muassa laboratoriokokein.

Rauhoittavat lääkkeet ja huumeet ongelmana


Kemppinen huomauttaa, että alkoholi ei suinkaan ole ainoa ajokortin epäämisen syy. Ajoa jatkuvasti haittaavien vanhantyyppisten neuroleptien käyttö tai rauhoittavat lääkkeet voivat viedä kortin pidemmäksikin aikaa. Myös esimerkiksi jatkuva hasiksenkäyttö haittaa ajokykyä, sillä elimistöön kertapoltosta jäävät huumepitoisuudet haittaavat tarkkuutta liikenteessä vielä vuorokauden.

Myös mm. dementikko voidaan luokitella ajokyvyttömäksi. Ajokortti voidaan evätä riskikuljettajalta muutamista viikoista useisiin kuukausiin, vuosiin tai loppuelämäksi. Ajokiellon päättymisen jälkeen lääkäri tekee uuden arvion ajokuntoisuudesta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat