Mainos

Päihdeäitien lapset vaarassa - ensikotipaikkoja lakkautetaan

Päihdeongelmaisten äitien ensikotipaikkoja joudutaan sulkemaan rajusti ensi vuonna. Ensi- ja turvakotien liiton mukaan äitejä ja vauvoja kuntouttavien Pidä kiinni –ensikotien ja avopalvelujen toimintaa leikataan noin puolella.

Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistykset ylläpitävät nykyisin seitsemää odottavien äitien ja vauvaperheiden päihdeongelmien hoitoon erikoistunutta ensikotia ja niiden avopalveluyksikköä. Tänä vuonna kuntoutuksessa on ollut jo 160 perhettä, mikä on kolmannes enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Ensi- ja turvakotien liiton mukaan sen ylläpitämät kuntoutuspaikat ovat olleet erittäin suosittuja ja osassa Suomea tulijoita on ollut enemmän kuin voidaan ottaa vastaan.

– Naisten päihteiden käyttö on viime vuosina lisääntynyt eikä Pidä kiinni – ensikotien tilalle ole tarjota mitään korvaavaa, valtakunnallista hoitojärjestelmää. Tämä tarkoittaa sitä, että yhä useampi äiti jää ilman apua, sanoo toimitusjohtaja Ritva Karinsalo Ensi- ja turvakotien liitosta.

Liiton mukaan supistusten syynä on valtion rahoituspäätös, jolla päihdeäitien kuntoutukseen tarvittavat varat osoitetaan kuntien yleiseen kassaan ja kuntoutuspaikat jäävät ilman rahoitusta. Valtiolta tarvittava osuus olisi ollut 3,5 miljoonaa euroa, sillä kunnat maksavat kuntoutuksesta puolet.

Päihteet yleisin syy huostaanottoihin

Äidin päihteiden käyttö on yleisin syy pienten lasten huostaanottoihin Suomessa. Tämä voi näkyä isona lovena valtion ja kuntien kassoissa, sillä esimerkiksi 20 huostaan otetusta vauvasta koituu 1,2 miljoonan euron kustannukset vuodessa.

Liiton mukaan päihteitä käyttävillä äideillä on erittäin huonot mahdollisuudet selvitä vauvan kanssa ilman kuntoutusta. Kuntoutuspaikkojen vähentäminen aiheuttaa sen, että ensi vuonna noin 100 äitiä ja vauvaa jää ilman ensikodin tai avopalvelun apua. Liiton mukaan kaksi kolmasosaa ensikodeissa olleista äideistä on kuntoutunut niin, ettei lapsen huostaanottoa tarvita.

Myös osa odottavista äideistä jää avun ulkopuolelle, sillä noin 6 prosenttia odottavista äideistä on päihderiippuvaisia. Tämä tarkoittaa sitä, että vuosittain 3600 – 6000 sikiön kehitys on vaarassa päihteiden takia.

Äidin raskaudenaikaisen päihteidenkäytön aiheuttama sikiövaurio on pahimmillaan korjaamaton kehitysvamma, joka vaatii pysyvää laitoshoitoa. Alkoholin eriasteisesti vaurioittamia lapsia syntyy vuodessa noin 650. Päihteiden käyttö on lisääntynyt erityisesti nuorten naisten keskuudessa, ja nykyisin noin kolmasosa kaikista huumeiden käyttäjistä on naisia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.