Päihdeäitien auttaminen hyödyllistä

Ensi- ja turvakotien liiton mukaan kotikäynnit päihdeäitien luona ovat tuottaneet tulosta ja äidit ovat pystyneet huolehtimaan hyvin vauvoistaan. Monella äidillä ongelmakäyttö oli jatkunut jo vuosia. Myös lapsen isä oli usein vaikeasti päihderiippuvainen.

Päihdeongelmaisten vauvaperheiden auttamisesta on saatu hyviä kokemuksia Itä-Suomessa. Tukea on annettu kotona.

- Varhaiset, riittävän tiheät ja pitkään jatkuvat kotikäynnit vauvaperheissä ovat tuottaneet tulosta, ja äidit ovat pystyneet huolehtimaan hyvin vauvoistaan, kertoo hankepäällikkö Eeva-Kaarina Veijalainen Ensi- ja turvakotien liitosta.

Tosi-hanke alkoi runsaat kaksi vuotta sitten Varkaudesta, Joroisista ja Leppävirralta. Mukana on ollut 38 lasta. Kyseessä on uudenlainen auttamistyö, jonka kehittämiseen on osallistunut myös Tyynelän Kehittämiskeskus.

- Raskaus- ja vauva-aikana äidit miettivät elämänsä suuntaa ja ovat valmiita muutokseen. Päihdeongelmasta kärsivä nainen on tällöin usein erityisen motivoitunut lopettamaan kokonaan päihteiden käytön. Siihen tarvitaan kuitenkin usein ulkopuolista apua, Veijalainen sanoo.

Hankkeeseen on osallistunut 20-40-vuotiaita äitejä. Monella ongelmakäyttö oli jatkunut jo vuosia. Myös lapsen isä oli usein vaikeasti päihderiippuvainen. Noin puolet äideistä käytti alkoholia ja kolmannes huumeita, esimerkiksi amfetamiinia, kannabista tai buprenorfiinia. Päihteiden sekakäyttäjiä äideistä oli viidesosa ja lääkkeiden väärinkäyttäjiä alle kymmenesosa.

Työntekijä mukana perheen arjessa

Äitien kuntoutus on aloitettava jo raskausaikana, sillä lapsen keskushermosto kehittyy voimakkaimmin sikiöaikana ja kolmena ensimmäisenä elinvuonna. Päihteettömyyden lisäksi vauva tarvitsee hyvää vanhemmuutta normaalin kehityksensä tueksi.

Äitien päihteidenkäyttö on lisääntynyt, ja samalla ongelmakäyttäjien määrä on kasvanut

- Huostaanottoja voidaan välttää auttamalla perheitä riittävän aikaisin, riittävän paljon ja riittävän pitkään. Tosi-projektissa perheet ovat saaneet apua puolesta vuodesta yli vuoteen. Jotkut perheet tarvitsevat apua senkin jälkeen.

Kotikäynneillä työntekijät ovat yrittäneet kuunnella herkällä korvalla perheen tarpeita. Työssä edetään pienin askelin, ja tavoitteena on päihteettömän arjen sujuminen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat