Mainos

Päihdeäiti: "Ilman ensikotia en olisi enää hengissä"

Helsinkiläinen 33-vuotias "Kati" pääsi ensikotiin seitsemän kuukautta sitten vastasyntyneen lapsensa kanssa. Hänellä oli vakava päihdeongelma, jonka seurauksena hän oli menettänyt asuntonsa ja työpaikkansa. Lapsen menettäminen oli seuraavana listassa.

- Koko elämä oli mennyt täysin päihdemaailmaan. Ilman tätä paikkaa lapsi olisi varmasti huostaanotettu ja minä olisin jatkanut kadulla päihteiden käyttöä. Tuskin olisin enää edes hengissä ja lapseni olisi varmasti lastenkodissa.

Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistykset ylläpitävät tällä hetkellä seitsemää odottavien äitien ja vauvaperheiden päihdeongelmiin erikoistunutta turvakotia. Nyt palveluja aiotaan leikata noin puolella vaikka asiakasmäärät ovat kasvanet. "Katia" uutinen kauhistuttaa.

- Se kuulostaa kamalalta. Sydäntä särkee, kun ajattelen minkä mahdollisuuden minä ja lapseni saimme. Päihdemaailmassa menetin täysin itsetuntoni ja ihmisarvoni. Täällä tuetussa ympäristössä olen saanut elämänhaluni takaisin ja pystyn olemaan täyspäiväisesti äiti lapselleni.

Ensikodissa ei kiroilla kuten kadulla

Ensikodissa keskitytään sekä lapsen että äidin hyvinvointiin kodinoloisessa ympäristössä. Perheille annetaan malli ja rutiinit hoitaa arkea omillaan. Päihdeongelman kanssa taistellut "Kati" tietää, että vastaava hoito ei ole standardi kaikkialla.

- Joissain muissa hoitopaikoissa on päihteiden käyttöä ja ympäristö on hirveän päihdemyönteinen vaikka ne ovat hoitopaikkoja. Täällä ei kiroilla eikä ole sellaista katukieltä vaan me elämme niin kuin normaalit ihmiset, hän kuvailee.

"Kati" muuttaa seitsemän kuukauden hoitojakson jälkeen takaisin omaan kotiin, lapsensa kanssa.

- Olen muuttunut ihan hirveästi. Olen taas se oma itseni, joka olin ennen päihteiden käyttöä ja näen tulevaisuuden valoisana, hyvin menee.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.