Mainos

Pahoinpitely yleisin rasistinen rikos

Rasistisia rikoksia tekevät varsinkin nuoret suomalaismiehet. Epäillyistä 85 prosenttia oli miehiä, joista lähes puolet oli alle 24 vuotiaita.

Pahoinpitely on yhä yleisin rasistinen rikos. Poliisiammattikorkeakoulun selvityksen mukaan joka kolmannessa poliisin tietoon viime vuonna tulleessa rasistisessa rikoksessa oli kyse pahoinpitelystä tai sen yrityksestä. Muita yleisiä rikosnimikkeitä olivat aiempien vuosien tapaan kunnianloukkaus, syrjintä ja laiton uhkaus.

-Rasististen rikosten kokonaiskuva on pysynyt aikalailla samanlaisena. Rikosnimikkeet ja tilanteet eivät kokonaisuutena suuresti muuttuneet, summaa Poliisiammattikorkeakoulun projektitutkija Tuunia Keränen.

Poliisille ilmoitettujen rasististen rikosten määrässä oli pientä nousua edellisvuodesta. Ilmoitettujen syrjintöjen määrä nousi miltei kaksinkertaiseksi edellisvuodesta.

Lukumääriin pitää kuitenkin suhtautua varauksella, sillä valtaosa rasistisista rikoksista ei tule poliisin tietoon. Erään haastattelututkimuksen mukaan jopa 70 prosenttia rikoksista jäisi ilmoittamatta.

Selvityksen mukaan tavallisin rasistisen rikoksen tapahtumapaikka on julkinen ulkoilmapaikka kuten tie tai puisto. Noin 20 prosenttia rikoksista tapahtui ravintoloissa. Tapahtuma-aika oli valtaosassa tapauksista ilta tai yö.

Eniten rasistisia rikoksia tapahtuu Etelä-Suomen läänissä. Jopa 45 prosenttia kaikista rikoksista tehtiin viime vuonna pääkaupunkiseudulla.

Yleensä rasistisen rikoksen uhrina on ulkomaalainen tai ulkomaalaistaustainen ihminen. Lähes puolet uhreista oli kuitenkin Suomen kansalaisia.

- Suomen omista vähemmistöistä eniten rikoksen kohteeksi joutuivat romanit. Ulkomaalaistaustaisista taas erottuivat somalit, Keränen sanoo.

Rikoksista epäillyistä suurin osa oli suomalaisia ja miehiä. Suurin yksittäinen ryhmä oli 15-24-vuotiaat miehet, joita oli yli 40 prosenttia kaikista epäillyistä. Noin viidesosassa rikoksista uhrin ja epäillyn välillä oli asiakassuhde. Neljäsosassa rikoksista epäilty oli uhrin tuttu, työtoveri tai naapuri.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.