Mainos

Pähkinärinteen erikoinen murhatutkinta: paperilappupalapeliä, hypnoosia ja koirakarkotetta

Keskusrikospoliisi kohtasi erikoisia haasteita Pähkinärinteen kaksoismurhan tutkinnassa. Jengin kerhotilaan oli levitetty koirakarkotetta, jottei siellä voitaisi käyttää ruumiskoiria. Yhtä todistajaa kuultiin hypnoosissa ja poliisi joutui kokomaan revityistä paperilapuista palapelin.

Eikä siinä vielä kaikki. Epäillyt vitsailivat kuulusteluissa, kuten myös yhden epäillyn asianajaja. Yksi pääkuulustelijoista oli poliisiksi siirtynyt entinen Ilta-Sanomien rikostoimittaja. Juttuun nivoutui vielä lainopillinen knoppikin.

Kaksi miestä katosi

Tutkimukset alkoivat 13. kesäkuuta, kun toisen miehen äiti ilmoitti poliisille elinkautisesta piakkoin vapautuvan poikansa kadonneen ja että hän oli ollut liikkeellä kaverinsa kanssa. Poliisi kävi kaverin asunnolla, josta löytyi miehen koira. Miehellä ei ollut tapana jättää koiraa päiviksi asuntoon.

Poliisille selvisi tuttavien ja todistajien kertomuksesta, että juopotteluretkellä olleet miehet olivat 8. kesäkuuta päätyneet Pähkinärinteeseen. Viimeinen havainto oli Pähkinärinteen pankkiautomaatin valokuva 0.40.

Samana päivänä Helsingin käräjäoikeudessä oli kuultu Mika Myllylää hiihtodoping-jutun todistajana. Uutiset kertoivat myös Tampereen paloittelumurhasta.

Poliisi epäili katoamisia henkirikoksiksi ja tutkimukset siirtyivät krp:lle 20. kesäkuuta. Paloitellut ruumiit löytyivät heinäkuun alussa. Ensimmäisen ruumiin Nurmijärven Santamäestä löysi ohikulkija. Hän näki ojassa jätesäkkejä, joista pilkisti ihmisen jäänteitä.

Toinen löytyi muutamaa päivää myöhemmin Vihdin Pyyslammelta. Mies oli laittanut poliisille sähköposti pahasta hajusta. Molemmissa tapauksissa ihminen oli sahattu kahtia lannerangan kohdalta ja pakattu jätesäkkiin.

Elinkautisesta vapautumassa ollut mies oli kertonut monelle taholle, että hänellä oli ollut tarkoitus järjestää vapautumisjuhlat 2. heinäkuuta Pähkinärinteessä sijaitsevassa kerhotilassa. Mies ei ollut kertonut tarkemmin mistä kerhotilasta oli kyse, mutta poliisi epäili United Brotherhoodin Lammastien kerhotilaa, etenkin kun miehen puhelintietojen mukaan hän oli ollut toukokuussa yhteydessä ryhmittymän neuvostoon kuuluvaan mieheen.

Toisen kadonneen puhelin oli paikantunut viimeisen kerran Pähkinärinteeseen samaan asemaan, jonka peittoalueella Lammastien kerhotilat olivat. Nyttemmin kerho on muuttanut sieltä pois.

Kotietsintä kerhotilaan

Poliisi teki kotietsinnän 270 neliön kerhotiloihin heinäkuun alussa sen jälkeen kun molemmat ruumiit olivat löytyneet. Ruumiskoiria ei voitu käyttää, koska tilan lattialle oli levitetty runsaasti koirakarkotetta. Tutkinnassa löytyi kuitenkin runsaasti verijälkiä, joiden dna yhdistyi paloiteltuina löytyneisiin miehiin.

Poliisilla oli myös aiemmista kotietsinnöistä valokuvia, joiden perusteella pystyi päättelemään joidenkin mattojen kadonneen. Tiloista löytyneiden uusien pyyhkeiden ja mattojen pakkausten tuotenumeroiden perusteella poliisi pääsi kiinni kesäkuussa katoamisten jälkeen tehtyihin ostoksiin. Samalla kuitilla oli ostettu Tarjoustalosta mm. puhdistusaineita, moppisetti, mattoja, sinipiika, sanko ja talouskäsineitä. Poliisi uskoo, että niitä on käytetty tilojen siivouksessa.

Keittiön pöydältä löytyi silpuksi revittyä paperia, josta selvisi että kyseessä ovat "Firman säännöt".

Poliisi kokosi palapelin, jolloin selvisi, että paperiin oli kirjoitettu asioita myös käsin. Sanktiot-kohtaan "kenttäoikeus" ilmeisesti toinen murhasta syytetyistä miehistä oli itse kirjoittanut "Lopullinen ratkaisu josta päättää/toimeenpanee Vesku".

Epäiltyjen liikkeet

Poliisi kuulusteli mm. ravintolan baarimikkoja ja taksikuskeja epäiltyjen liikkeistä. Kerhotilan yläpuolella asuva mies oli herännyt yöllä ääniin. Mies oli kuunnellut outoja ääniä ja nauhoittanut niitä asunnossaan. Kerhotiloista ei alueen taloissa erityisemmin pidetty: metelin lisäksi kävelyteillä ajettiin autoilla ja moottoripyörillä. Poliisille oli hyötyä siitä, että eräs asukas piti kirjaa väärin parkkeeratuista ja kävelyteillä ajaneista autoista.

Ensimmäinen epäilty otettiin kiinni 19. heinäkuuta, muttei kuitenkaan Pähkinärinteen murhista, vaan siitä että hän oli yrittänyt tappaa omassa asunnossaan toisen syytetyn. Mies on tunnettu väkivaltarikollinen ja NBK:n jäsen.

Mies kiisti murhan, kun siitä lopulta kuulusteltiin elokuussa. Yhdessä kuulustelussa suuttunut epäilty oli heittänyt pöydällä kuulustelijaa.

Kuulusteluja kuvaa ote:

Kysymys: Oletko tietoinen, että [toinen uhri] oli järjestämässä siellä kerhon tiloissa tämmöistä siviiliin paluu-juhlia. Olitko tietoinen?

Vastaus: (Ei vastaa)

K: Vastaa nyt jotain. Päästään eteenpäin.

V: Jotain.

K: Mitä?

V: Jotain.

K: Okei. Kun mä heitä kysymyksen, niin vastaa edes jotain niistä. Päästään niin kuin eteenpäin. Eli tunsit sä [toisen uhrin]?

V: Jotain.

K: Onko sulla joku hyvä syy miksi sä et halua selittää mitä siellä tilassa tapahtui?

V: Jotain.

Mikä oli sitten motiivi? Se ei selvinnyt, mutta päätekijäksi epäilty mies oli käyttäytynyt koko illan väkivaltaisesti. Hänen kotoaan löytyi lukuisia veitsiä ja pistimiä sekä myös esimerkiksi video, jolla oli aitoja silpomisia. Mies kiisti syyllisyytensä tekoon, kun jutun käsittely alkoi Vantaan käräjäoikeudessa maanantaina.

Toinen puhui lokakuussa

Toinen miehistä kertoi tapahtumista laajemmin, mutta vasta lokakuussa. Siihen saakka hän ei kommentoinut tekoja lainkaan nykyisen rikostutkijan, entisen Ilta-Sanomien rikostoimittajan kuulusteluissa. Hänet pidätettiin 25. heinäkuuta. Erikoisena voi pitää sitä, että mies tuli toisen henkilön käskystä avaamaan kerhotilan ovet poliisille heinäkuun alun kotietsintöihin.

Lokakuussa hän myönsi henkirikoksen. Paloitellut miehet olivat tulleet kerhotiloille, jossa enää hän oli ollut hereillä. Hän oli hätistellyt miehiä ulos, jolloin miehet olivat käyneet hänen kimppuunsa. Puolustaakseen itseään oli huitonut miehiä baaritiskillä olleella miekalla. Mies kertoi sahanneensa uhrit paniikissa kerhotilojen suihkuhuoneessa.

Tiloissa oli tapahtumahetkellä myös kolmas mies, mutta hän oli sammunut sänkyyn. Mies oli vangittuna ja eräässä kuulustelussa miehen avustajalta kysyttiin olisiko tällä jotain kysyttävää.

- Ei ole. Kahvia voisi tietysti enemmän olla, asianajaja vastasi esitutkintapöytäkirjan kirjauksen mukaan.

Hypnoosiakin käytettiin

Heinäkuussa poliisi sai tietää tuoreeltaan kaivinkoneenkuljettajasta, joka tietämättään yllätti ruumiinkätkijät Nurmijärvellä.

Noin kolmekymppinen yrittäjä kertoi tarinansa poliisille pian sen jälkeen kun ruumis Nurmijärven Santamäestä oli löydetty.

Hän oli ollut hakemassa lisää polttoainetta kaivuriinsa ja pysähtynyt kapealle tielle. Mies oli ihmetellyt miksi musta auto seisoi siinä.

- Kysyin miehiltä oletteko mökkiläisiä, johon miehet sanoivat vain juu juu. Kysyin myös oletteko rumpua tekemässä, johon miehet vastasivat myöntävästi. Miehet jatkoivat hommiaan. Itse en nähnyt mitä ojan pohjalla oli.

Miestä kuulusteltiin uudestaan heinäkuun loppupuolella, kun häntä oli kuultu oikeushypnoosi-istunnossa.

Poliisi kaipasi auton rekisterinumeroa, mutta sitä mies ei muistanut.

Ja se lainopillinen knoppi: pahimpia verijälkiä oli ollut siivoamassa kaksi ihmistä. Toista syytetään rikoksentekijän suojelemisesta, mutta toista ei. Syytteeltä välttynyt on toisen epäillyn vaimo. Lain mukaan epäillyn puolisoa ei voi syyttää rikoksentekijän suojelemisesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.