Mainos

Pahin MDPV-epidemia ohi

Muuntohuume MDPV (metyleenidioksipyrovaleroni) ei ole enää aiheuttanut niin paljon tuhoa kuin alkuvuodesta. MDPV:n aiheuttamat psykiatrista sairaalahoitoa vaativat tapaukset ovat vähentyneet viime kuukausina, kertoo apulaisylilääkäri Teemu Männynsalo Auroran sairaalasta Helsingistä.

Eduskunta päätti kovalla kiireellä lisätä aakkosiksikin nimitetyn MDPV:n huumausainelistalle kesäkuun lopulla. Nyt aineen tuonti, kauppa, hallussapito sekä käyttö on kielletty. Ennen uutta lakia MDPV oli luokiteltu lääkeaineeksi, jolloin sen käyttö tai hallussapito ei ollut rangaistavaa. Aineen kauppaamisestakin saadut rangaistukset olivat lieviä.

Männynsalo ei kuitenkaan usko, että muutos parempaan olisi lain ansiota. Hänen mukaansa on todennäköisempää, että käyttäjät ovat vain tottuneet aineeseen ja tuntevat sen vaikutukset paremmin kuin alkuvuodesta.

- Epidemian huippu on ohitettu. Vastaavia huume-epidemioita tulee muutama vuosikymmenessä. Kyseessä on samankaltainen epidemia kuin ekstaasin kanssa aiemmin.

Myös poliisilla ja asiantuntijoilla on vastaavansuuntaisia kokemuksia. Poliisin mukaan viime kuussa ei tehty merkittäviä MDPV-takavarikkoja. Heinäkuu on tosin perinteisestikin ollut huumepoliisille hiljaista aikaa.

Ensiapupoliklinikallakaan ei ole ollut yhtä paljon MDPV-tapauksia kuin alkuvuodesta. Ensihoitolääkäri James Boyd Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä pitää kuitenkin mahdollisena, että pieni vaihtelu määrissä voi olla sattumaakin. Lisäksi hän korostaa, että ensiapupoliklinikalla näkyy vain jäävuoren huippu kaikista MDPV-tapauksista.

"Ei kovin kaksinen huume"

Suomen huumekenttää seuraava nuorisotutkija Mikko Salasuo uskoo MDPV:n katoavan markkinoilta puolen vuoden kuluessa. Hänen mukaansa uusi MDPV-laki teki aineen kauppaamisesta huomattavasti aiempaa riskialttiimpaa, ja tämä tekee sen myymisen vähemmän houkuttelevaksi.

Salasuon mukaan on silti vaikea arvioida, kuinka diilerit reagoivat lakiin.

- Lopettavatko he aineen kauppaamisen vai käynnistävätkö he alennusmyynnit päästäkseen siitä eroon?

Myös amfetamiinin ongelmakäyttäjien käyttäytymistä on vaikea ennustaa. MDPV:tä on kuitenkin yhä markkinoilla melko alhaiseen hintaan. Alkuvuodesta osa amfetamiinin käyttäjistä vaihtoi vaarallisempaan ja arvaamattomampaan MDPV:hen juuri sen halvan hinnan vuoksi.

- Elokuun puolivälissä tiedämme jo paremmin. Hapuileva tuntumani on, että laki olisi toiminut ja MDPV:n käyttö olisi ehkä jo hieman vähentynyt.

Myös oikeuslääketieteen professori Erkki Vuori Helsingin yliopistosta uskoo MDPV:n katoavan Suomen huumetarjonnasta ennen pitkää. Syy on yksinkertainen.

- MDPV ei ole kovin kaksinen huume. Nyt kun sen kauppaamisesta saa samat rangaistukset, se hävinnee markkinoilta. Nähtäväksi jää, missä ajassa laki alkaa vaikuttaa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.