Mainos

Pahin lääkäripula ohi - hammaslääkärivaje yhä syvempi

Pahin lääkäripula sairaaloissa ja terveyskeskuksissa on ohi, arvioi sosiaali- ja terveysministeriö. Hammaslääkäripula sen sijaan kaksinkertaistui parin viime vuoden aikana.

Parin viime vuoden aikana ei lääkärivajeessa ole enää tapahtunut suuria muutoksia, mutta tietyille aloille on vaikea saada nuoria lääkäreitä erikoistumaan.

Erikoislääkäri Jarkko Ihalaisen ministeriölle tekemän selvityksen mukaan terveyskeskusten lääkärin viroista oli hoitamatta 11 prosenttia ja sairaaloiden yhdeksän prosenttia. Vuokralääkärit hoitivat neljä prosenttia terveyskeskuslääkärien päivätyöstä.

Pahin pula on edelleen psykiatreista, anestesiologeista, radiologeista ja tehohoidon lääkäreistä. Erikoisalat, joihin liittyy raskasta päivystystä, eivät tunnu kiinnostavan enää erikoistumaan lähteviä nuoria lääkäreitä, arvioidaan sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Vaje oli suurin Kymenlaaksossa, Lapissa, Keski-Pohjanmaalla ja Länsi-Pohjanmaalla. Pienin vaje oli Pohjois-Savon, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirien alueilla. Alueiden väliset erot ovat kuitenkin viime vuosina tasoittuneet.

Terveyskeskuksissa paljon avoimia hammaslääkärinvirkoja

Terveyskeskusten hammaslääkärivaje on kaksinkertaistunut parissa vuodessa. Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksen mukaan viime vuonna hammaslääkärien viroista oli hoitamatta noin seitsemän prosenttia, kun vielä vuonna 2001 vaje oli vain reilut kolme prosenttia. Ongelma koettelee etenkin Itä-Suomen sairaanhoitopiirejä.

Suurin pula hammaslääkäreistä on Etelä-Karjalassa, missä täyttämättä on 18 prosenttia viroista. Itä-Savossa, Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa vaje on 12-15 prosentin luokkaa. Paras tilanne on Pohjois-Pohjanmaan, Vaasan, Varsinais-Suomen sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiireissä, missä viroista oli täyttämättä alle 5 prosenttia.

Terveyskeskukset ilmoittivat ministeriön kyselyssä kaikkiaan 1992 hammaslääkärin virkaa tai tointa, kun kaksi vuotta aiemmin virkoja oli yhteensä 1983.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.