Mainos

Pahanlaatuiset aivokasvaimet lisääntyneet - ei yhteyttä kännyköihin

Pahanlaatuiset aivokasvaimet ovat lisääntyneet jonkin verran kolmenkymmenen vuoden ajan, selviää pohjoismaisesta tutkimuksesta.

Lisääntyminen on ollut tasaista, mutta vähäistä. Tutkijoiden mukaan yhteyttä matkapuhelinten yleistymiseen ei ole todettu.

– Vähäistä lisääntymistä on toki nähtävissä, mutta lisäys on ollut tasaista jo kolmen vuosikymmenen ajan. Riskin 1,2-kertaistumisen olisi pitänyt jo näkyä aivokasvainten määrässä, mikäli vaikutus ilmenee viiden vuoden sisällä käytön aloittamisesta, sanoo tutkimusprofessori Anssi Auvinen Säteilyturvakeskuksesta (STUK).

Tutkimuksessa katsottiin gliooman ilmaantuvuutta 20-79-vuotiailla Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa vuosina 1979-2008. Tulokset on julkaistu yhdysvaltalaisessa Epidemiology-lehdessä.

Joissakin aiemmissa tutkimuksissa on havaittu matkapuhelimen käyttäjillä suurentunut aivokasvainten riski. Jos matkapuhelimet todella lisäisivät aivokasvainten vaaraa, vaikutuksen pitäisi Auvisen mukaan näkyä myös koko väestössä, kun tarpeeksi moni on käyttänyt kännykkää ainakin 10-15 vuoden ajan.

Tutkimusryhmään kuului STUKin lisäksi muun muassa Suomen Syöpärekisteri ja WHO:n syöväntutkimuskeskus.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.