Mainos

Paavin tajunta hiipumassa

Vatikaani tiedotti illalla, että kuolemansairaan paavin tila on heikko. Pyhän Pietarin aukiolle Vatikaaniin on kokoontunut kymmeniä tuhansia ihmisiä rukoilemaan paavin puolesta.

Katolisen kirkon johtajan paavi Johannes Paavali II:n tila on hyvin heikko. Vatikaanin illalla Suomen aikaa kello 20.10 antaman kirjallisen tiedotteen mukaan paavilla on korkea kuume, mutta hän reagoi yhä hoitohenkilökunnan puhutteluun. Uutistoimisto Ansan lähteiden mukaan paavin tajunta on "hiipumassa pois."

Vatikaanin tiedottaja Joaquin Navarro-Valls ilmoitti eilen illalla paavin tilan heikenneen merkittävästi. Päivällä pidetyssä tiedotustilaisuudessa Navarro-Valls kertasi paavin tilan, jossa ei ollut tapahtunut radikaalia muutosta yön aikana. Eilisillan aikana italialaiset mediat kertoivat paavin tilan nopeasta taantumisesta. Eräiden italialaisten uutistoimistojen ja televisioyhtiöiden mukaan paavi olisi jo kuollut, Vatikaani kuitenkin kumosi huhut.

-Paavin elintoiminnot ovat romahtaneet. Hänen verenpaineensa on heikennyt, ja hän hengittää enää pinnallisesti. Lisäksi paavilla on vakavia sydän- ja munuaisongelmia, Vatikaani kertoi eilen illalla.

Paavi sai torstaina sydänkohtauksen ja tämän jälkeen kuoleville varatun ehtoollisen. Hän päätti itse jäädä Vatikaaniin ja olla palaamatta Gemellin sairaalaan, jossa häntä on hoidettu useaan otteeseen.

Vatikaani ei yleensä ole julkistanut yksityiskohtaista tietoa paavin terveydentilasta, ja Vatikaanin uskotaan näin valmistelevan maailmaa paavin kuolemaan.

Pyhän Pietarin aukiolle Vatikaaniin on kokoontunut kymmeniä tuhansia ihmisiä rukoilemaan paavin puolesta. Uutistoimisto Ansan mukaan koko yön kestävässä messussa oli paikalla jopa 70 000 ihmistä.

Paavia muistettu eri puolilla maailmaa

Puolan katoliset ovat kerääntyneet sankoin joukoin kirkkoihin rukoilemaan maanmiehensä paavi Johannes Paavali II:n puolesta.

Pääkaupungin Varsovan ja eteläisen Krakovan kirkot täyttyivät varhain aamulla, kun tiedotusvälineet olivat kertoneet paavin romahtaneesta terveydentilasta. Paavi toimi Krakovan arkkipiispana ennen kuin hänet valittiin paaviksi vuonna 1978.

Etelässä Tatravuorilla sadat ihmiset osallistuivat koko yön kestäneeseen messuun. Espanjassa useat kirkonjohtajat kannustivat uskovaisia rukoilemaan paavin puolesta. Samanlaisia kehotuksia kuultiin 1,1 miljardin jäsenen kirkon johtajilta eri puolilta maailmaa. Paavia on muistettu rukouksin laajalti myös mm. Yhdysvalloissa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Italian puolueet ovat peruuttaneet vaalitilaisuutensa paavin terveydentilan vuoksi. Sekä pääministeri Silvio Berlusconi että oppositiojohtaja Romano Prodi kehottivat kannattajiaan perumaan poliittiset kokoontumiset. Italiassa järjestetään aluevaalit sunnuntaina ja maanantaina.

Suomen seitsemässä katolisessa seurakunnassa paavin puolesta rukoillaan muun muassa iltamessujen yhteydessä.

-Suomessa on niin harvakseltaan katolisia kirkkoja, ettei meillä ole juurikaan mahdollisuuksia järjestää erityistilaisuuksia. Varsinkin arkipäivinä ihmiset eivät helpolla löydä tietään meidän harvoihin kirkkoihimme, toteaa johtaja Marko Tervaportti Katolisesta tiedotuskeskuksesta.

Hän kuitenkin uskoo, että paineita erityisjärjestelyihin varmasti syntyy varsinkin, jos tilanne pitkittyy. Suomen katolisissa seurakunnissa on noin 8700-8900 jäsentä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

(Kymmenen uutiset 01.04.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.