Mainos

Paaville jätetään jäähyväisiä

Vatikaanissa henkilökunta ja kirkolliset työtoverit ovat hyvästelleet katolisen kirkon edesmenneen johtajan.

Paavin ruumis sunnuntain muistotilaisuudessa

Eilen illalla kuolleen paavi Johannes Paavali II:n ruumis on tuotu päivällä surijoiden ja hyvästijättäjien nähtäville Vatikaanin Apostoliseen palatsiin. Vatikaanin henkilökunta ja muut vieraat viettivät paikalla muistotilaisuuden iltapäivällä.

Yllättäen maailmalle näytettiin myös televisiokuvaa muistotilaisuudesta ja alttarilla lepäävästä paavista. Yksi paavin viimeisistä viesteistä on luettu Pietarinaukiolla sureville kansanjoukoille. Viestissä paavi kertoi rakastaneensa sydänten käännyttämistä ja rauhan antamista.

Jopa 200 000 ihmistä seurasi iltapäivällä paavin muistojumalanpalvelusta Pietarinaukiolla. Jumalanpalvelusta johti kardinaali Angelo Sodano. Messuun otti osaa myös muita kardinaaleja. Messua oli kuulemassa muiden arvovieraiden lisäksi Italian koko hallitus. Kardinaali Sodano kertoi surijoille, että paavin kuolema oli ollut rauhallinen.

Myös kuolintodistus julki

Paavin henkilääkärin Renato Buzzonettin allekirjoittaman kuolintodistuksen mukaan paavi Johannes Paavali II kuoli sydämen pysähtymiseen ja tulehduksesta aiheutuneeseen verenmyrkytykseen. Paavi sai sydänkohtauksen torstaina illalla, jonka jälkeen hänen tilansa heikkeni jyrkästi.

Kuolintodistuksen mukaan paavi sairasti myös Parkinsonin tautia, kärsi keuhkojen vajaatoiminnasta sekä muista sairauksista.

Vatikaanin ilmoituksen mukaan paavi julistettiin kuolleeksi, kun sydänkäyrää ottanut EKG-laite oli näyttänyt tasaista viivaa 20 minuutin ajan. Paavi kuoli lauantaina kello 22.37 Suomen aikaa yksityisasunnossaan Vatikaanissa, jonka ikkunat ovat Pietarinaukiolle päin. Puolalaisen papin Jarek Cieleckin - joka valvoi paavin kuolinvuoteen vieressä - mukaan paavi katseli viimeiseen asti ulos ikkunoista ja hänen viimeinen sanansa oli "aamen".

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomen uutiset 04.04.2005)

(Kymmenen uutiset 03.04.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.