Mainos

Paaviksi Jeesukselle puhunut tai virkaa painajaismaisena pitävä kardinaali?

Brasilialainen Joao Braz de Aviz haavoittui aseistautuneiden ryöstäjien ja poliisin ristitulessa vuonna 1983. Jälkeenpäin hän kertoi, että Jeesuksen ääni lohdutti häntä hänen taistellessa hengestään.

– Jeesus, miksi minun pitää kuolla 36-vuotiaana, Braz de Aviz kysyi.

– Minä kuolin 33-vuotiaana. Olet elänyt jo kolme vuotta pitempään, Jeesus vastasi.

Mies selvisi ja on sittemmin kivunnut korkealle katolisen kirkon hierarkiassa. Nyt 65-vuotiaan arkkipiispan nimi mainitaan paavikandidaattien joukossa, kun kardinaalit kokoontuvat tiistaina konklaaviin valitsemaan kirkon uutta johtajaa.

Jo edellisen vaalin aikaan vuonna 2005 pohdittiin, löytyisikö kirkolle uusi johtaja Euroopan ulkopuolelta. Tällä kertaa asiasta on puhuttu vielä enemmän, tiivistää kirkkohistorian dosentti Mikko Ketola Helsingin yliopistosta.

-Ulkomaisten asiantuntijoiden luettelemien kärkiehdokkaiden joukossa ovat olleet esillä varsinkin latinalaisamerikkalaiset kardinaalit, mutta myös afrikkalaiset.

Braz de Aviziakin vahvempi ehdokas on maanmies, arkkipiispa Odilo Scherer. 63-vuotiaan Schererin johtama Sao Paulon hiippakunta on Brasilian suurin. Brasilia on puolestaan maailman suurin katolinen maa.

BBC:n mukaan Scherer voisi olla kompromissi, joka tyydyttäisi sekä Eurooppaa että Latinalaista Amerikkaa.

Ensimmäinen musta paavi?

Afrikkalaisen vaihtoehdon kannattajat muistuttavat, että katolinen kirkko kasvaa nopeasti juuri Afrikassa. 1,2 miljardista katolilaisesta 15 prosenttia on afrikkalaisia.

Vahvin afrikkalainen suosikki on ghanalainen Peter Turkson, joka olisi ensimmäinen musta paavi. Kotimaassa hänet tunnetaan oppineena ja kärsivällisenä kirkollisena johtajana, mutta myös rauhanvälittäjänä, joka sovitteli puolueiden välejä vuonna 2008 pidettyjen vaalien kiihkeissä tunnelmissa.

Turksonin mainetta on tahrannut hänen kirkollisessa kokouksessa esittämänsä video, jossa lietsotaan pelkoja muslimien maahanmuuttoa kohtaan. 64-vuotias kardinaali on pyytänyt jupakkaa anteeksi.

Myös Pohjois-Amerikka on näkyvästi edustettuna paaviarvailuissa. Joukon kärkinimi on kanadalainen Marc Ouellet. 68-vuotias kardinaali oli eronneen Benedictus XVI:n luotettu neuvonantaja, joka luonnehti parin vuoden takaisessa haastattelussa paavin hommaa painajaismaiseksi.

– Näen millaista työtä paavin on tehtävä. Vastuu on valtava. Kukaan ei kampanjoi tehtävään, kertoo Huffington Post kanadalaisen lausuneen.

Valta saattaa palata Italiaan

Vuosisataisen italialaispaavien perinteen katkaisi puolalainen Karol Wojtyla. Hän nousi paaviksi vuonna 1978 ja otti nimen Johannes Paavali II. Koska seuraaja Benedictus tuli Saksasta, paavin paikka on ollut pois italialaisilta yli 30 vuotta.

Nyt yksi vahvoista kandidaateista tulee Italiasta. Milanon 71-vuotiaan arkkipiispan Angelo Scolan painoarvoa lisää se, että hänen sanotaan olevan Benedictuksen suosikkeja.

Scolan isä oli sosialisteja kannattanut kuorma-autonkuljettaja, äiti hurskas kotirouva. Pojasta kasvoi oppiasioissa konservatiivi, joka toisaalta on pyrkinyt edistämään suhteita muun muassa muslimimaailmaan.

Suomessa Katolisen tiedotuskeskuksen johtaja Marko Tervaportti ei halua arvuutella sitä, mistä päin maailmaa uusi paavi valitaan.

– Kirkolle ei ole olennaista se, mistä maasta paavi tulee vaan minkälainen paimen hänestä kirkolle tulee.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.