Paavia hyvästellään Pietarinkirkossa

Lähes miljoona ihmistä on jo jättänyt hyvästit paaville. Paavia on muisteltu myös hänen kotimaassaan Puolassa järjestetyssä suurmessussa.

Noin miljoona ihmistä on käynyt hyvästelemässäpaavi Johannes Paavali II:lle Pietarinkirkossa Vatikaanissa. Paavin luokse pääsyä on saanut jonottaa jopa viisi tuntia. Useita jonottajia on pyörtynyt paahteessa.

Innokkaimmat jonottivat yön yli, ja ihmismassat tukkivat kirkon läheiset kadut kilometrien matkalta. Tungos oli niin valtava, että kirkko suljettiin yöllä ainoastaan tunniksi aiotun kolmen tunnin sijaan.

Surijat saavat kulkea paavin ruumiin ohi, mutta heidän ei anneta pysähtyä tai ottaa valokuvia kirkon sisällä.

Paavi haudataan perjantaina Pietarinkirkon kryptaan. Hautajaisiin odotetaan noin kahtasataa valtionpäämiestä ja uskonnollista johtajaa. Tähän mennessä paavin hautajaisiin on vahvistanut tulevansa mm. Yhdysvaltain presidentti George Bushvaimoineen sekä Walesin prinssi Charles.

Yhdysvaltain istuvan presidentin lisäksi Roomaan matkustavat entiset presidentit George Bush vanhempi ja Bill Clinton sekä ulkoministeri Condoleezza Rice.

Suomea paavin hautajaisissa edustavat pääministeriMatti Vanhanensekä arkkipiispa Leo ja arkkipiispa JukkaPaarma. Seurueeseen kuuluu myös Suomen Sveitsin-suurlähettiläs Antti Hynninen. Perinteisesti Suomea Bernissä edustava suurlähettiläs on akkreditoitu myös Vatikaaniin. Ryhmä matkustaa Roomaan perjantaiaamuna ja palaa takaisin kotimaahan illalla.

Italialaisviranomaisten arvion mukaan jopa kaksi miljoonaa surijaa saapuu Roomaan perjantaiksi.

Varsovassa pidettiin suurmessu

Noin 300 000 puolalaista osallistui illalla Varsovassa ulkoilmamessuun, joka pidettiin paavin muistoksi.

Messua johti kardinaali Jozef Glemp Pilsudskin aukiolla, missä paavi piti historiallisen messunsa vieraillessaan ensi kertaa kotimaassaan paaviksi nimittämisensä jälkeen vuonna 1979. Glempin apuna oli 250 pappia.

-Kaikki alkoi tällä aukiolla 2. kesäkuuta 1979 Johannes Paavali II:n ikimuistoisilla sanoilla: Tulkoon henki ja uusikoon tämän maan kasvot, Glemp sanoi väkijoukolle.

Puolasta on tulossa Roomaan satojatuhansia surijoita. Puolan lentoyhtiön Lotin paikat Rooman-lennoille on jo myyty loppuun, ja yhtiö on luvannut järjestää ylimääräisiä vuoroja perjantain hautajaisiin. Lisäksi Roomaan lähtee Puolasta ylimääräisiä junia.

Kardinaalit eivät päättäneet uuden paavin valinnan aloittamisesta

Roomalaiskatolisen kirkon kardinaalit eivät ole päättäneet kolmannessa kokouksessaan, milloin uutta paavia valitseva konklaavi kokoontuu. Vatikaanin edustaja kertoi lisäksi, että paavi oli jättänyt asiakirjan kardinaaleille.

Konklaavi voi kokoontua aikaisintaan 15 päivän ja viimeistään 20 päivän kuluttua paavin kuolemasta. Se on koolla niin kauan kunnes uusi paavi on valittu.

Kardinaalit keskustelivat kokouksessaan paavin perjantaisten hautajaisten järjestelyistä. Kardinaalien kokouksen on myös määrä lukea paavin mahdollisesti jättämät asiakirjat. Vatikaanin tiedottaja Joaquin Navarro-Valls sanoi paavin jättäneen asiakirjan, jota kuitenkaan ei luettu.

Hautajaiset suorana lähetyksensä Yhdysvalloissakin

Kolme suurinta amerikkalaista tv-kanavaa esittää paavin hautajaiset suorana lähetyksenä ilman mainoksia.

Tv-yhtiöt ABC, CBS ja NBC näyttävät kokonaisuudessaan perjantain hautajaisseremonian, joka kestää 3-4 tuntia. Yhtiöt esittävät harvoin pitkiä suoria lähetyksiä Yhdysvaltain ulkopuolelta.

Amerikkalaiset lehdet ja sähköiset viestimet ovat seuranneet tarkasti paavin kuolemaa ja Vatikaanin tapahtumia.

Valtionpäämiehiä ja monarkkeja paavin hautajaisiin

Paavi Johannes Paavali II:n hautajaisista odotetaan suurinta Vatikaanissa koskaan järjestettyä tilaisuutta. Hautajaisvieraita:

-Yhdysvallat: presidentti George Bush ja rouva Laura Bush, entiset presidentit George Bush vanhempi ja Bill Clinton, ulkoministeri Gondoleezza Rice

-Venäjä: pääministeri Mihail Fradkov

-EU: komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso

-Britannia: pääministeri Tony Blair, prinssi Charles

-Italia: presidentti Carlo Azeglio Ciampi, pääministeri Silvio Berlusconi

-Saksa: presidentti Horst Köhler, liittokansleri Gerhard Schröder

-Suomi: pääministeri Matti Vanhanen, Turun ja Suomen arkkipiispa Jukka Paarma sekä Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo.

-Ruotsi: kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia

-Espanja: Kuningas Juan Carlos ja kuningatar Sofia, pääministeri Jose Luis Rodriguez Zapatero

-Viro: presidentti Arnold Rüütel

-Latvia: presidentti Vaira Vike-Freiberga

-Liettua: presidentti Valdas Adamkus

-Israel: presidentti Moshe Katsav, ulkoministeri Silvan Shalom

-Turkki: pääministeri Recep Tayyip

-Indonesia: ministereitä, mm. uskonnollisten asioiden ministeri Maftuh Basyuni

-Japani: entinen ulkoministeri Yorio Kawagutchi

-Argentiina: varapresidentti Daniel Scioli, ulkoministeri Rafael Bielsa

-Australia: kenraalikuvernööri Michael Jeffery

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat