Mainos

Paavi vihittiin virkaansa

Paavi Benedictus XVI:n virkaanastujaisia seurasi Roomassa lukuisat arvovieraat ja sadat tuhannet pyhiinvaeltajat.

Paavi Benedictus XVI on vihitty virkaansa Vatikaanissa. Hän otti Pietarinkirkossa pidetyssä vihkimismessussa vastaan valtansa merkit, arkkipiispoille varatun palliumin ja paavin symbolin, kalastajan sormuksen.

Messuun kuuluvassa saarnassa paavi muistutti kuulijoita kristittyjen yhtenäisyydestä ja kirkon tulevaisuudesta.

- Tehkäämme kaikkemme, jotta seuraisimme yhtenäisyyden polkua.

-Kirkko on nuori. Se pitää sisällään maailman tulevaisuuden ja ohjaa sen vuoksi jokaisen kohti tulevaisuutta, Benedictus saarnasi suosiotaan osoittavalle kansalle.

Yli 300 000 pyhiinvaeltajaa seurasivat juhlallisuuksia Pietarinkirkon aukiolla ja sen ympäristössä. Messu lähetettiin myös suorana lähetyksenä tv:ssä miljoonille katsojille ympäri maailmaa.

Paavi tervehti kansaa hymyillen

Varsinaisen messun jälkeen paavi tervehti hurraavaa kansaa seisten aukion ympäri ajaneen avojeepin takaosassa. Hän vilkutti toisella kädellään ja teki myös ristinmerkkejä siunaukseksi.

Monet paavin lähipiiristä ovat kertoneet, että hän on enemmän kirjastoissa kuin kansanjoukkojen keskellä viihtyvä ihminen, mutta sunnuntaina ujosta akateemikosta ei ollut jälkeäkään. Pyhiinvaeltajia tervehtiessään paavin kasvoilla oli leveä hymy ja hän vaikutti rennolta.

Messuun osallistui valtionpäämiehiä ja kirkonjohtoa useista maista. Suomen valtiojohtoa tilaisuudessa edusti kulttuuriministeri Tanja Karpela. Paavin kotimaata Saksaa edustivat liittokansleri Gerhard Schröder ja liittopresidentti Horst Köhler.

Ennen varsinaisen messun alkamista paavi vieraili ensimmäisen paavin, Pietarin, haudalla Pietarinkirkon kryptassa.

Tilaisuuden turvatoimet olivat jälleen tiukat. Rooma sulki ilmatilansa ja Pietarinkirkolle johtavat tiet. Turvallisuutta valvoivat myös sotilasliitto Naton Awacs-tutkakone ja ilmatorjuntaohjukset.

Kardinaali Ratzinger valittiin roomalaiskatolisen kirkon kardinaalien valintakokouksessa 265. paaviksi viime tiistaina.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Seitsemän uutiset 24.04.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.