Mainos

Paavi vaatii vapautta Kiinan katoliselle kirkolle

Kiinan ihmisoikeustilanne ja Tiibetin väkivaltaisuudet heittävät varjonsa Vatikaanin pääsiäisen vieton ylle. Pitkäperjantai-illan Kristuksen kärsimysjuhlassa Rooman Colosseumilla paavi Benedictus XVI nosti esille Kiinan katolisen kirkon taistelun vapautensa puolesta.

Jo ennen Tiibetin väkivaltaisuuksien alkua oli kärsimysjuhlaan pyydetty mietelauseet Hongkongin kardinaalilta Joseph Zeniltä. Zenin mietelauseissa teemana olivat 2000-luvun marttyyrit. Paavin Colosseumilla lukemia ajatelmia pidetään poikkeuksellisen poliittisina ja kantaaottavina.

Kiinassa toimii kommunistisen hallinnon hyväksymä katolinen kirkko, mutta sen vapaus on rajattu. Maassa toimii myös maanalaisia katolisia seurakuntia. Kiina ja Vatikaani katkaisivat diplomaattiset suhteensa kaksi vuotta kommunistihallinnon valtaannousun jälkeen vuonna 1951.

Paavi otti Tiibetin tilanteeseen kantaa avoimella vastaanotollaan keskiviikkona vaatien dialogia ja suvaitsevaisuutta osapuolten välille.

80-vuotias paavi ei suunnitelmista poiketen kantanut ristiä Jeesuksen tietä ristiinnaulittavaksi jäljittelevässä Via Crucis -kulkueessa. Sateisessa ja tuulisessa säässä ristiä kantoi paavin puolesta kardinaali, Rooman vikaari Camillo Ruini.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.