Mainos

Paavi tuomitsi Lähi-idän verenvuodatuksen

Paavi Johannes Paavali II tuomitsi tänään Lähi-idässä lähemmäs kaksi vuotta jatkuneen verenvuodatuksen ja kehotti kansainvälistä yhteisöä ponnistelemaan aiempaa enemmän Pyhää maata koettelevan kriisin ratkaisemiseksi.

-Koska opitaan, ettei Israelin ja palestiinalaisten rinnaneloa ratkaista asein? Hyökkäykset, muurit tai kostotoimet eivät johda oikeudenmukaiseen ratkaisuun, paavi sanoi puheessaan pyhiinvaeltajille kesäasunnollaan Rooman ulkopuolella.

Hänen mielestään kenenkään ei pitäisi olla välinpitämätön Lähi-idän "humanitäärisen draaman" edessä. Hän vetosi Israeliin ja palestiinalaisiin neuvottelujen jatkamiseksi.

-Etnisestä taustasta riippumatta kenelläkään ei ole oikeutta surmata summittaisesti puolustuskyvyttömiä siviilejä, paavi ripitti kriisin osapuolia Candolfossa.

Paavin puhetta luonnehdittiin hänen kovasanaisimmaksi kannanotokseen Lähi-idän kriisiin. Hän sanoi tuntevansa ahdistusta seuratessaan, kuinka palestiinalaisalueiden piiritys on merkinnyt "omilta mailtaan ajetuille" palestiinalaisille joukkorangaistusta, ja kuinka israelilaiset joutuvat elämään päivästä toiseen nimettömän hyökkäyksen uhriksi joutumisen pelossa.

Paavi muistutti, että Israelin piiritystoimet ja ulkonaliikkumiskiellot rajoittavat myös uskonvapautta, kun ihmiset eivät pääse pyhättöihinsä.

Yli 2400 kuolonuhria


Vuoden 2000 syksyllä alkaneen kansannousun aikana on saanut surmansa liki 2440 ihmistä, joista valtaosa - liki 1800 - on palestiinalaisia. Väkivaltaisuudet jatkuivat viikonvaihteessa, kun Israelin sotilaat ampuivat tänään aseistetun palestiinalaismiehen, joka yritti tunkeutua Dugitin siirtokuntaan Gazan kaistan pohjoisosassa. Asiasta kertoivat palestiinalaislähteet.

Israelin radion mukaan yksi siirtokunnan asukkaista haavoittui lievästi siirtokunnan ulkopuolella käydyssä tulitaistelussa. Palestiinalaislähteiden mukaan myös yksi sotilas sai vakavia vammoja välikohtauksessa.

Viime yönä naisasukas sai surmansa ja hänen aviomiehensä haavoittui hengenvaarallisesti palestiinalaishyökkäyksessä Mehoran siirtokuntaan Jordanjoen länsirannalla. Yksi hyökkääjä sai surmansa tulituksessa. Tänään käytiin aseellinen kahakka myös Jeninissä, missä kaksi israelilaissotilasta haavoittui.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.