Mainos

Paavi syvästi pahoillaan islam-puheen tulkinnasta

Paavin henkilökohtaisesti lausumaa pahoittelua on seurannut sekä sovinnollisia lausuntoja että vaatimuksia selkeästä anteeksipyynnöstä.

Paavi Benedictus XVI sanoo olevansa "syvästi pahoillaan" reaktioista, joita hänen islamia käsittelevä puheensa on herättänyt. Paavin mukaan kiukkua muslimimaissa nostattanut lainaus ei heijastele hänen omia henkilökohtaisia mielipiteitään.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun paavi itse kommentoi kohua Saksan-vierailunsa jälkeen. Vatikaani sanoi jo eilen lausunnossaan paavin pahoittelevan sitä, että muslimit ovat loukkaantuneet joistakin puheen kohdista. Lausunnon mukaan puhe on ymmärretty väärin.

Paavi kommentoi nyt asiaa kesäasunnollaan Castel Gandolfossa pitämänsä sunnuntairukouksen yhteydessä. Hän sanoi samalla toivovansa, että hänen selvityksensä rauhoittaa syntyneen kohun. Paavi sanoi kutsuvansa muslimit vilpittömään vuoropuheluun, joka perustuu molemminpuoliseen syvään kunnioitukseen.

Paavi lainasi Saksassa pitämässään puheessa 1300-luvun keisaria, jonka mukaan profeetta Muhammed oli tuonut maailmaan pahoja ja julmia asioita, kuten käskyn levittää islamia miekalla.

Pahoittelulle ristiriitainen vastaanotto

Se, riittääkö pahoittelu tyynnyttämään mielet, on vielä epäselvää. Selkeää anteeksipyyntöä vaativat Egyptin muslimiveljeskunta ja Jordanian parlamentti. Sen sijaan Turkissa ja Intiassa esitettiin sovinnollisia lausuntoja, eikä paavin Turkin-matkaa ole tarkoitus perua.

Jordanjoen länsirannalla sytytettiin tuleen kaksi roomalaiskatolista kirkkoa. Palestiinalaisten pääministeri Ismail Hania käski palestiinalaisia lopettamaan hyökkäykset kristittyihin kirkkoihin. Somaliassa ammuttiin italialainen nunna, ja surman uumoiltiin saattavan kytkeytyä paavin puheesta syntyneeseen kohuun.

Italiassa ja Vatikaanissa turvatoimia on kiristetty terrori-iskujen varalta. Internetiin ilmaantui kaksi uhkausta Irakista, joista toisessa kaikkia muslimeja kehotettiin hyökkäämän kristittyjä ja juutalaisia vastaan.

Iranissa ulkoministeriö esitti protestinsa paavin puheista Vatikaanin-lähettiläälle, ja Qomissa korkea uskonoppinut Ahmad Khatami vaati paavia lankeamaan polvilleen islamilaisen uskonoppineen edessä ja pyrkimään ymmärtämään islamia. Paavin vastaisia mielenosoituksia järjestettiin eri puolilla maata, ja uskonnolliset koulut olivat kiinni vastalauseena.

Jordanian parlamentti kehotti sekä muslimien että kristittyjen uskonnollisia yhteisöjä ja johtomiehiä kautta maailman tuomitseman paavin puheet.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.