Mainos

Paavi kritisoi Kuubaa messupuheessaan

Arviolta 100 000 kuubalaista osallistui torstaina paavi Johannes Paavalin toimittamaan messuun Santa Claran kaupungissa. Kyseessä oli kaikkien aikojen ensimmäinen paavin pitämä messu Kuuban maaperällä.

Messupuheessaan paavi puhui perheen merkityksestä ja abortista. Kuubassa tehdään vuosittain noin 100 000 aborttia. -Perhe, joka on yhteiskunnan perusyksikkö, saa kokea yhteiskuntaa itseään koskevat kriisit, paavi sanoi. Hän tuomitsi abortin kovin sanoin. Sen lisäksi että abortti on hirvittävä rikos, se kurjistaa yksilön ja itse yhteiskunnan, hän sanoi.

Paavin saapuessa Santa Claraan, jonne on myös haudattu vallankumousjohtaja Ernesto "Che" Guevara, ihmisjoukot reunustivat katuja. Paikalla oli paitsi katolisia myös ateistisia kommunisteja. Ihmiset olivat ahtautuneet kadunvarsille jo ennen päivänkoittoa nähdäkseen varmasti katolisen kirkon pyhän isän. Kuuban viranomaiset päättivät yllättävästi viime hetkellä, että paavin messu lähetetään suorana valtakunnallisessa televisiossa. Aiempien määräysten mukaan messu oli tarkoitus lähettää vain paikallisella kanavalla.

Hauraalta ja kumaraiselta näyttävä paavi lensi Santa Claraan Havannasta, jossa hän asuu koko viisipäiväisen vierailunsa ajan. Häntä katsomaan saapuneet ihmiset huusivat papin johtamina iskulauseita kuten "paavi on veljemme" ja "kuubalaiset rakastavat sinua".

Messun pitopaikan yläpuolelle oli asetettu valtaisa paavin kuva. Pyhä isä komeili saman kukkulan rinteessä, jolta Che Guevaran johtamat sissit aloittivat ratkaisevan hyökkäyksensä kaupunkia vastaan vuonna 1958. Vallankumouksen jälkeisen Kuuban ensimmäisinä vuosina katolisia syrjittiin saarivaltiossa. Viime aikoina kirkon suhteet presidentti Fidel Castron johtamaan hallitukseen ovat parantuneet, ja paavin vierailu on lisännyt tuntuvasti kirkossakävijöiden määrää.
(STT-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.