Mainos

Paavi kaipaa rauhaa Lähi-itään

Vatikaanin perinteisessä jouluyön messussa puhunut paavi tukee voimakkaasti Lähi-Idän rauhaa. Betlehemin messussa puolestaan palestiinalaiset esiintyivät rauhantahtoisina.

Paavi rukoilee

Katolisen kirkon päämies, paavi Johannes Paavali II vetosi Vatikaanin jouluyön messussa Lähi-Idän osapuoliin rauhanomaisen rinnakkainelon ja keskinäisen kunnioittamisen löytymiseksi. Paavi sanoi, että koko maapallo kaipaa rauhaa. Hän esitti perinteisen urbi et orbi (kaupungille ja maailmalle) -viestinsä Pietarinkirkon aukiolle kokoontuneille kuulijoille.

Paavi ilmaisi "pahoja epäilyksiä" Irakin tilanteen suhteen ja sanoi seuraavansa tuskallisen huolestuneena tilannetta Lähi-idässä. Myös Afrikan kriisit tulivat esille paavin puheessa, joka oli lyhin hänen 27 vuotta kestäneellä kaudellaan.

Myös jouluyön messua oli lyhennetty aiemmasta. 84-vuotiaan paavin kunto on Parkinsonin taudin myötä heikentynyt. Pietarin kirkossa messuun osallistui runsaat 10 000 ihmistä ja tilaisuus televisioitiin suorana yli 70 maahan.

Betlehemissä pitkästä aikaa palestiinalaisjohtoa

Palestiinalaisten ylin johto on neljän vuoden tauon jälkeen osallistunut Jeesuksen syntymäkaupungissa Betlehemissä pidettyyn jouluyön messuun. Palestiinalaisten edesmennyt johtaja Jasser Arafat ei kolmena edellisenä jouluna päässyt messuun, koska Israel esti häneltä pääsyn Länsirannalla sijaitsevaan Betlehemiin.

Messuun osallistunut PLO:n uusi johtaja Mahmoud Abbas vakuutti jouluyön lausunnossaan palestiinalaisten rauhantahtoa. Abbas on uskonnoltaan muslimi, kuten oli edesmennyt Arafatkin. Abbasin uskotaan voittavan palestiinalaisten presidentinvaalit tammikuussa.

Betlehemin messussa puhunut patriarkka Michel Sabbah vetosi sekä israelilaisiin että palestiinalaisiin väkivallan lopettamiseksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.