Mainos

Paavi julisti Fatiman lapset autuaiksi

Paavi Johannes Paavali II julisti tänään autuaaksi kaksi lasta, joille Neitsyt Maria roomalaiskatolisen kirkon mukaan ilmestyi useaan otteeseen vuonna 1917.

Paavi rukoilee


Sisarusten Francisco ja Jacinta Marton autuaaksijulistaminen tapahtui päivälleen 83 vuotta ensimmäisestä ilmestyksestä Fatimassa, Portugalissa. Juhlamessua todisti Fatimassa arviolta 600 000 uskovaista. Messun jälkeen sanankuulijoille paljastettiin ensimmäisen kerran tietoja Fatiman ns. kolmannesta salaisuudesta.

Vatikaanin ulkoministerin, kardinaali Angelo Sodanon mukaan salaisuus viittaa mm. paavia vastaan 13. toukokuuta 1981 tehtyyn murhayritykseen.

Ilmestysten yhteydessä Neitsyt Marian kerrotaan paljastaneen paimenessa olleille kolmelle lapselle kolme salaisuutta, joista kaksi on ollut jo pitkään tiedossa. Näissä viesteissä Francisco ja Jacinta Martolle, sekä heidän serkulleen Lucia do Santosille, paljastettiin muun muassa varoitus kommunismin noususta ja tuhosta sekä toisen maailmansodan syttymisestä.

Francisco ja Jacinta Marto kuolivat keuhkokuumeeseen muutama vuosi ilmestysten jälkeen 9- ja 10-vuotiaina. He ovat nuorimmat katolisen kirkon autuaaksijulistamat henkilöt. Sisarusten serkku Lucia elää yhä 93 vuoden ikäisenä ja osallistui heikosta kunnostaan huolimatta messuun tänään.

Neitsyt ennusti paavin murhayrityksen

Kardinaali Sodanon mukaan lasten yli 80 vuotta sitten saama kolmas viesti kosketteli marttyyriutta ja kärsimystä. Lapsille oli ilmoitettu mm. "valkoisiin pukeutuneesta piispasta", joka "kaatuu luotisateessa maahan, aivan kuin olisi kuollut".

Tämän katsotaan olevan viittaus paavia vastaan tehtyyn murhayritykseen, jossa hän haavoittui vaikeasti. Sodanon mukaan paavi oli murhayrityksen jälkeen vakuuttunut siitä, että "äidillinen käsi oli ohjannut luoteja" ja pelastanut hänet kuolemalta.

Sodano kertoi tänään paavin määränneen Lucia do Santosin muistiin merkitsemän ilmestystekstin julkaistavaksi. Teksti julkistetaan kuitenkin kommentein varustettuna, koska se sisältää "profeetallisen näyn" ja on "tulkittava symbolisella tasolla".

Fatima on tätä nykyä roomalaiskatolisen kirkon tärkeimpiä pyhiinvaelluskohteita, ja kiinnostus Neitsyt Marian ilmoittamaa kolmea salaisuutta kohtaan on ollut valtava.

Tähän saakka julkisuudelta varjellusta kolmannesta salaisuudesta on kirjoitettu satoja kirjoja ja aihetta käsitellään tuhansilla Internet-sivuilla. Vuonna 1981 eräs mies jopa kaappasi lentokoneen saadakseen Vatikaanin paljastamaan salaisuuden.

Lauantain historiallisessa tilaisuudessa reaktiot olivat kuitenkin ristiriitaisia.

-Kaikki tuohan on jo tapahtunut. Ei se ole mikään ennustus. Tämä on pettymys, sanoi 33-vuotias portugalilainen Julio Estela. Lakimies Lucia Dias, 31, oli sen sijaan ihastuksissaan.

-Hän (paavi) tunsi profetian ja pelastui. Torstaina 80 vuotta täyttävä paavi Johannes Paavali II vieraili Fatimassa jo kolmatta kertaa.

-Haluan jälleen kerran iloita Herran hyvyydestä minua kohtaan, paavi totesi.
(MTV3-STT-Reuters-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.