Päättynyt vuosi 2003 alkoi paukkupakkasilla

Päättynyt vuosi 2003 alkoi kireillä pakkasilla ja jatkui kesällä trooppisilla helteillä. Irenen päivän myrsky 5.huhtikuuta oli ajankohtaan nähden harvinaisen voimakas. Loppuvuosi oli syyskuun jälkeen tavallista harmaampi.


Päättynyt vuosi 2003 alkoi paukkupakkasilla. Kesä taas toi mukanaan helteet sekä trooppisen kaltaiset olot heinä-elokuun taitteessa. Ilmatieteen laitoksen mukaan 7. tammikuuta Kuusamon Kiutakönkäällä mitattu -41,9 astetta oli vuoden kylmin mitattu lämpötila. Mietoisissa Varsinais-Suomessa 15. heinäkuuta mitattu 33,3 astetta oli taasen vuoden korkein lämpötila.

Vuoden 2003 keskilämpötila oli maan lounaisosassa 5-6 astetta ja muualla maan etelä- ja keskiosassa 3-4 astetta. Oulun läänissä ja Lapin läänin eteläosassa vuosikeskilämpötila oli 0,5-3 ja Lapin läänin pohjoisosassa yhdestä pakkasasteesta puoleen astetta lämmintä. Vuoden keskilämpötila oli Ilmatieteen laitoksen mukaan hyvin lähellä pitkän ajan keskiarvoa suuressa osassa maata. Kuitenkin laajasti Oulun ja Lapin lääneissä vuosi oli keskilämpötilaltaan noin asteen keskimääräistä lämpimämpi.

Vuoden sademäärä vaihteli maan keski- ja itäosassa 600-760 millimetrin välillä. Sen sijaan maan länsi- ja pohjoisosassa satoi 400-650 millimetriä. Vuoden sademäärä oli maan keski-, itä- ja pohjoisosassa yleensä lähellä pitkän ajan keskiarvoa, mutta maan länsiosassa satoi keskimääräistä vähemmän. Maan itäosassa satoi huomattavasti runsaammin kuin edellisvuonna.

Ankarat myrskyt

Irenen päivän myrsky 5. huhtikuuta oli ajankohtaan nähden harvinaisen voimakas. Sen jälkeen koko kesäkausi sujui myrskyittä. Ensimmäinen syysmyrsky sattui vasta Mielikin päivänä 23. syyskuuta.

Lokakuussa myrskypäiviä oli Perämerellä vain kaksi eikä marraskuussa myrskynnyt kertaakaan. Joulukuussa sen sijaan myrskytuuli puhalsi 11 päivänä. Myrskypäiviä oli eniten vuodesta 1990 alkaneen tilastoinnin aikana. Joulun jälkeen sattuivat vuoden kaksi ankarinta myrskyä, jotka aiheuttivat maan eteläosassa aineellisia vahinkoja. Tuuli oli ajoittain vaarallisen voimakasta myös maa-alueilla aiheuttaen mm. sähkökatkoja.

Aurinko paistoi 1500-1800 tuntia. Määrät olivat lähellä vertailukauden 1971-2000 keskiarvoja. Eniten auringosta nautittiin Ahvenanmaalla, jossa auringonpaistetunteja kertyi jopa lähes 2000. Heinäkuu oli rannikoillamme paitsi hyvin helteinen myös erittäin aurinkoinen.

Loppuvuosi syyskuun jälkeen oli tavallista harmaampi, kun matalapaineet vyöryttivät Atlantilta runsaasti pilviä Suomeen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat