Päätösvaltaa susista halutaan siirtää paikallistasolle

Päätösvaltaa susiasioissa halutaan siirtää paikallistasolle. Alueille annettaisiin nykyistä enemmän valtaa ja vastuuta paikallisesta susikannasta. Näin helpotettaisiin susikonflikteja. Ehdotus on peräisin Helsingin yliopiston Ruralia-instituutilta, joka teki kriittisen selvityksen Suomen suurpetopolitiikasta.

Arvion mukaan susipolitiikalta puuttuu ihmisten hyväksyntä, koska paikallisia ei ole kuultu tarpeeksi.

- Samat ongelmat, mitä oli 2004 idässä, löytyvät nyt läntisen Suomen alueelta: pelot, koiravahingot, häirikkösudet, ihmisten turvallisuus. Ihmisiä on kuultu, mutta se ei ole siirtynyt kannanhoitoon kentällä. Jotain on jäänyt tekemättä, jos susipoliitikan kehittämistavoitteet ovat vuonna 2012 täsmälleen samat kuin vuonna 2004, arvioi projektipäällikkö Mari Pohja-Mykrä Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista.

Hänen mukaansa salakaatojen lisääntyminen kertoo siitä, etteivät ihmiset hyväksy nykyistä susipolitiikkaa.

Asukkaat päättäisivät alueen susimäärän

Arvion tekijät ehdottavat, että paikallistasolle annettaisiin lisää valtaa ja vastuuta alueen susista. Asukkaiden pitäisi saada päättää, montako sutta sietävät alueellaan. Toisaalta asukkaat huolehtisivat susikannan säilymisestä.

- Ihmisten täytyy kokea vastuuta susista, mutta vastuu ei rakennu, elleivät he saa oikeuksia. Minulla on kuitenkin luotto ihmisiin. En usko, että kovin monella alueella tuumataan, ettei täällä siedetä yhtään sutta, sanoo Pohja-Mykrä.

Tutkijat asettuvat kannattamaan suden tapporahan käyttöön ottamista.

- Se voisi olla yksi keino. Tapporahaa saisi laillisesti kaadetusta suurpedosta. Toisaalta mukana pitäisi olla myös sanktio: salakaato johtaisi seuraavan tapporahan tai luvan menetykseen, pohtii Mari Pohja-Mykrä.

Ministeriö harkitsee ehdotuksia

Maa- ja metsätalousministeriössä pidetään alueellisen päätösvallan lisäämistä käyttökelpoisena ehdotuksena.

- Tämä on mielenkiintoinen kokonaisuus. Perehdymme siihen tarkasti. Kiinnostavin nosto tässä on reviiripohjainen politiikka sudelle, toteaa neuvotteleva virkamies Sami Niemi maa- ja metsätalousministeriöstä.

Niemen mukaan susikonfliktien ratkaisemiseen tarvitaan joka tapauksessa uusia keinoja.

- Tähän asti olemme kiristäneet ruuvia monin tavoin. Mikään aiempi toimi ei kuitenkaan ole auttanut. Pakko meidän on kokeilla jotain uutta.

Tutkijoiden oppeja yritetään saada mukaan uuteen sudenhoitosuunnitelmaan, jonka pitäisi valmistua ensi vuoden aikana.

 

Lue myös:

    Uusimmat