Mainos

Päätös suljetuista ovista oikeudessa tehtävä julkisesti

Apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkka vaatii, että päätös suljetusta oikeuskäsittelystä tulisi tehdä julkisesti. Jonkka toteaa, että yleisöllä säilyisi näin mahdollisuus kuulla asianosaisten kannanotot vaatimuksesta suljettuun käsittelyyn sekä tuomioistuimen ratkaisulleen esittämät perustelut.

Oikeustoimittajat ry kanteli oikeuskanslerille Turunseudun käräjäoikeuden menettelystä ns. arkkusurmien käsittelyn yhteydessä. Kysymys oli tapauksesta, jossa kaksi lasta oli löydetty kuolleina arkusta ja lasten äitiä vaadittiin vangittavaksi epäiltynä taposta.

Oikeustoimittajat ry:n mielestä käräjäoikeus menetteli virheellisesti, kun se oli ennen vangitsemisistuntoa tehnyt kansliakäsittelyssä päätöksen, ettei yleisöä tulla päästämään istuntoon. Kantelussa katsottiin, että oikeudenkäynnin julkisuutta koskevan lainsäädännön perusteella suljettuja ovia koskeva pyyntö pitäisi käsitellä suullisessa istunnossa, johon yleisöllä olisi pääsy salaisuuspäätöksen tekoon saakka.

Kantelussa arvosteltiin myös sitä, että istuntosalin ulkopuolelta oli puuttunut istuntolista eikä istunnosta ollut kuulutettu. Kyseessä oli yhdistyksen mielestä täysin pimennossa pidetty vangitsemiskäsittely, jollainen vaarantaa vangittavaksi vaaditun oikeusturvaa ja heikentää yleisön luottamusta tuomioistuimiin.

Jonkka: Käräjäoikeus ei rikkonut säännöksiä

Kantelua tutkiessaan apulaisoikeuskansleri ei löytänyt perusteita sille, että käräjäoikeus olisi menetellyt asiassa suoranaisesti minkään säännöksen vastaisesti. Oikeudenkäynnin julkisuudesta annettuun lakiin ei tällä hetkellä sisälly tilanteeseen tarkasti sopivia menettelysäännöksiä. Jonkan mukaan on kuitenkin selvää, että suljetuinkin ovin pidettävästä istunnosta tulee tehdä istuntolista ja kuuluttaa istunnon alkamisesta.

Lausunnossaan Jonkka vetoaa myös Euroopan ihmisoikeussopimukseen, jonka tulkinnassa on korostettu sitä, että julkisuusperiaatteesta poikkeavaa määräystä on tulkittava ahtaasti.

Turunseudun käräjäoikeus on ilmoittanut muuttaneensa käytäntöjään niin, että nykyään istuntolista tehdään ja asian käsittelemisestä kuulutetaan myös silloin kun asia käsitellään suljetuin ovin.

Oikeudenkäynnin julkisuutta koskevaa lainsäädäntöä uudistetaan parhaillaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.