Päätoimittajat: Vaalit maakuntien vastaisku hipsteri-Suomelle

Keskustan voitto odotettua pienempi 6:55

MTV Uutisten, Maaseudun tulevaisuuden ja Kauppalehden päätoimittajat puivat Huomenta Suomen Tulosaamussa eilisten vaalien pääpiirteitä. 

Päätoimittajat Merja Ylä-Anttila, Mikael Pentikäinen ja Arno Ahosniemi pitävät keskustan ja perussuomalaisten menestystä maakuntien vastaiskuna.

– Maakunnat jyräsi, kuittaa Ylä-Anttila.

– Jos tätä edellisen hallituksen aikaa voisi kutsua pisarapolitiikan ajaksi, niin kyllä tässä tuli tällainen maakuntien ja maaseudun vastaisku, arvioi Pentikäinen.

– Jos katsoo Helsingin tulosta, on yllättävää, että keskustan näin suuri hype ei purrut täällä lainkaan. Esimerkiksi Paula Lehtomäki ei mennyt läpi. Hän totesi eilen haastattelussa, että helsinkiläiset eivät ilmeisesti halua muutosta, Ahosniemi pohtii asetelmaa.

– Täällä etelässä ollaan niin hipsteriä ja modernia. Ja nyt se Suomi hävisi - tai ainakin se jako kasvoi, arvioi puolestaan keskustelua johtanut toimittaja Tapio Nurminen.

Päätoimittajat näkevätkin vaalituloksessa selvästi vastakkainasettelun tuntua.

Porvarihallitus todennäköisin

Päätoimittajat ovat hyvin yksimielisiä myös hallitustunnustelujen etenemisestä. 

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että porvarihallitusta pukkaa. Mausteena voisi olla RKP, Ylä-Anttila aloittaa arvailut.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on nimitellyt RKP:tä vaalikamppailun aikana vähemmän mairittelevasti takiaispuolueeeksi. Ylä-Anttila ei kuitenkaan usko sen estävän puolueiden yhteistyötä.

– Kyllä sen verran täytyy aina tulla näistä vaalipoteroista ulos, Ylä-Anttila toteaa.

Pentikäinen ja ja Ahosniemi pitävät niin ikään porvarihallitusta todennäköisimpänä vaihtoehtona. 

Pentikäinen uskoo RKP:n aseman vahvistuvan tällä vaalikaudella.

– Uskon, että RKP:n poliittinen asema vahvistuu tämän läntisen puolustusyhteistyön takia. Uskon myös, että ruotsin kielen asema vahvistuu sen vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat