Mainos

Päätoimittajat haluavat lehtien verkkosivuille hintalapun

Verkkolehdet eivät jatkossa ole välttämättä täysin ilmaisia. Monen suuren sanomalehden päätoimittaja pitää todennäköisenä, että aiempaa suurempi osa lehtien sähköisestä sisällöstä tulee jatkossa maksulliseksi.

Jyväskylässä ilmestyvä Keskisuomalainen on ehtinyt asiassa ensimmäisenä liikkeelle. Lehti ottaa ensi vuoden alussa käyttöön uuden maksullisen verkkolehden.

- Hyvä, ainutlaatuinen uutissisältö on maksullista. Yleisuutispalvelu pysyy toistaiseksi ilmaisena. Sitä tietä me haluamme raivata, Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola kuvaa.

Aamulehden päätoimittaja Matti Apunen, Helsingin Sanomien Mikael Pentikäinen ja Kalevan Markku Mantila pitävät Keskisuomalaisen päätöstä järkevänä.

- Uskottavalla uutistoimituksella on hintalappunsa. Pidän tuota kehitystä ajan mittaan väistämättömänä, Mantila lisää.

Keskisuomalainen on pohjustanut muutosta vähentämällä nykyisestä ilmaisesta verkkolehdestään pikku hiljaa paikallista materiaalia. Mervolan mukaan verkkolehden kävijämäärät ovat kuitenkin nousseet.

Keskisuomalaisen tulevasta maksullisesta verkkolehdestä saa enemmän paikallista tietoa ja lehden omaa uutistuotantoa. Verkkolehti voi jatkaa ja päivittää aamulla ilmestyneen printtilehden uutisointia pitkin päivää.

Sanomalehti moninaistuu

Mervolan mukaan tulevaisuuden sanomalehti taipuu moneksi. Painetun lehden lisäksi se on verkkolehteä, mobiililehteä, liikkuvaa nettikuvaa, lukulaitteella luettavaa lehteä ja digitaalisia arkistoja.

Kaiken tämän tuottaminen maksaa, ja lehti elää myymällä tätä. Kestotilaajille uusikin verkkolehti on kuitenkin maksuton.

Keskisuomalaisen päätoimittaja uskoo, että maksullinen verkkolehti lisää lukijoiden määrää.

- Tuomme nykyisen, muuttuvan verkkolehden rinnalle uuden palvelun. Merkittävä osa kestotilaajista alkaa toivottavasti lukea maksullista verkkolehteä.

Painetun sanomalehden Mervola uskoo silti säilyttävän vahvan asemansa vuosikymmeniä.

Tilaajalle lisäpalvelua

Helsingin Sanomien tuore päätoimittaja Mikael Pentikäinen näkee, että kestotilaaja saa Keskisuomalaisen tulevassa verkkolehdessä lisäpalvelua.

Helsingin Sanomillakin on jo mobiililehti ja maksullisia sähköisiä lisäpalveluita kuten arkiston käyttö. Pentikäinen odottaa mielenkiinnolla myös uusien sähköisten lehdenlukulaitteiden kehittymistä.

Aamulehden Matti Apusen mukaan muidenkin sanomalehtien pitäisi seurata Keskisuomalaisen mallia.

- Eihän sellaisessa bisneslogiikassa ole mitään järkeä, että ensin tieto jaetaan ilmaiseksi, ja sitten ihmetellään, miksei sama käy seuraavana päivänä kaupaksi maksullisessa lehdessä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.