Paatero väläyttää poliisin tehtävien jakamista myös turva-alan yrittäjille

Helsingin Sanomat kertoi tänään, että poliisi ei ehdi enää selvittää kaikkia rikoksia rahapulan vuoksi. Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan selvittämättä jää etenkin pieniä omaisuusrikoksia, vahingontekoja ja kolareita.

– Suomalaisten turvallisuus ei vielä ole vaarassa. Poliisien kokonaismäärä oli viime vuonna samalla tasolla kuin vuonna 2008. Poliisien määrä nousi työttömien työllistämisen vuoksi muutamana vuotena, ja nyt on se nousu syöty pois. Nyt lähdetään kuitenkin aika voimakkaaseen syöksyyn näillä kehyksillä, mitä on tiedossa, Paatero sanoo.

Samaan aikaan kun resurssit vähenevät, kasaantuu poliisille lisää tehtäviä. Esimerkiksi omaisuusrikosten määrä laski Paateron mukaan monen vuoden ajan, kunnes viime vuonna nähtiin käänne toiseen suuntaan. Myös poliisin tietoon tulleiden pahoinpitelyrikosten määrä kasvoi viime vuonna.

Paatero lähtisi selvittämään poliisin rajallista tilannetta miettimällä, mitä poliisin tehtävistä voitaisiin siirtää yksityisen turva-alan kontolle, mistä voitaisiin luopua kokonaan ja mitä siirtää toisille viranomaisille.

Tosin kaikki valtion työntekijät taistelevat samoista rahoista, joten yhteiskunnan kannalta tehtävien siirtely viranomaiselta toiselle ei ole Paateron mukaan kestävä ratkaisu.

Poliisin nykyisistä töistä Paatero olisi valmis leikkaamaan pois esimerkiksi vankien kuljetuksia, yleisten paikkojen häiriökäyttäytymisen selvittelyjä, pysäköinnin valvontaa ja pienten liikennevahinkojen setvimisiä.

"Ymmärrän, jos ärtymyskynnykset laskevat"

Helsingin Sanomien kyselyssä poliisit kertoivat myös työmotivaationsa laskeneen ja työturvallisuuden heikentyneen.

– Itse en ole huomannut suurta työmotivaation laskua. Poliisi tekee sen tyyppistä työtä, että työt pyritään tekemään niin hyvin kuin osataan. Ymmärrän kuitenkin, että kun kentällä huomataan, ettei töitä voida tehdä niin hyvin kuin haluttaisiin, kyllä varmaan ärtymyskynnykset laskevat koko ajan, Paatero sanoo.

Työturvallisuudenkaan Paatero ei usko heikentyneen merkittävästi. Hän kuitenkin myöntää, että kun siirrytään kauemmas poliisin keskuspaikoista, on käytössä yleensä vain yksi partio, ja seuraava voi olla hyvinkin pitkän matkan päässä. Tällöin lisäavun hälyttäminen kestää.

Paatero ihmettelee, miksi tällä hetkellä työttöminä olevia poliiseja ei voitaisi työllistää, kun heille selvästi olisi töitä. Näin poliisin ahdinko ratkeaisi parin seuraavan vuoden ajaksi.

– Haluaisin, että mietittäisiin, mikä on turvallisuuden merkitys ihmisille ja kannattaisiko siihen satsata enemmän. Olisiko tehtäviä, joita voitaisiin ottaa pois ilman, että poliisilta vähennetään resursseja? Lisäksi pitäisi määritellä pitkällä aikavälillä se resurssitaso, joka poliisille kuuluu, Paatero sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat