Mainos

Paatero poliisiuudistuksesta: Mitään suunnitelmia ei ole tehty

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero kiistää, että poliisin seuraava organisaatiouudistus olisi valmiina pöytälaatikossa. Tieto hallituksen edellyttämästä rakenneuudistuksesta yllätti Paateron mukaan jokaisen.

– Minulla ei ole yhtäkään karttaa, mutta epäilen, että jokainen poliisipäällikkö piirtelee tällä hetkellä omiaan. Missään ei ole mitään valmista eikä voi olla, koska kukaan ei tiennyt, mitä odottaa, sanoo Paatero.

Epäilyksen valmiista karsimissuunnitelmasta esitti blogissaan Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd) asetti torstaina työryhmän pohtimaan, miten poliisi keventää hallintoaan ja samalla huolehtii, että operatiivisessa toiminnassa on tarpeeksi ihmisiä. Työryhmän pitää luovuttaa esityksensä elokuun puoliväliin mennessä.

Kunnianhimoisena tavoitteena on, että uudistukset tulisivat voimaan jo vuoden 2014 alussa. Paateron mukaan aikataulu saattaa olla liian tiukka.

35 miljoonan euron säästöjä haetaan käymällä vielä kerran läpi kaikki paikalliset ja valtakunnalliset yksiköt poliisihallitusta myöten. Johto ja rakenteet höylätään niin ohuiksi kuin mahdollista. Joistakin tiloista ja toimipisteistä luovutaan.

Kaikki päällekkäisyys karsitaan

Säästöohjelmasta huolimatta Paatero on tyytyväinen, koska vastapainoksi poliisi sai 30 miljoonaa euroa lisärahaa, joita hänen mukaansa tarvittiin kipeästi.

– Meidän ei tarvitse nyt vähentää poliisien määrää. Uhka oli, että poliiseja pitäisi vähentää vielä jopa 700 vuoden 2011 tasosta.

Paateron mukaan ensimmäistä kertaa hänen aikanaan talousnäkymä on tyydyttävä. Vuodesta 2008 vuoteen 2011 poliisin määrärahat kasvoivat noin 50 miljoonalla. Pelkästään virkaehtosopimusten mukaiset palkankorotukset olivat samalla aikavälillä 71 miljoonaa euroa.

Julkisuudessa on jo arvuuteltu, mitkä poliisilaitoksista ja tai valtakunnallisia yksiköistä lakkautetaan. Paatero tähdentää, että työryhmä tekee esityksen, poliitikot päätöksen.

Vastedes poliisissa ei kuitenkaan ole varaa minkäänlaisiin päällekkäisyyksiin. Esimerkiksi vaativaa huumetutkintaa ja järjestäytyneen rikollisuuden juttuja hoidellaan nyt sekä keskusrikospoliisissa että isojen kaupunkien poliisilaitoksissa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.