Mainos

Päätalon romaaneista näytelmä Pyynikille

Pyynikin kesäteatteri aloittaa uuden vuosituhannen kirjailija
aiheilla. Kesäkauden 2000 ohjelmaksi on valittu Päätalon romaaneihin perustuva näytelmä Pohjalta ponnistaen.

Näytelmäsovitus käsittää usean Iijoki-sarjan romaanin aineksia 1940-luvulta 1950-luvun puolelle. Tapahtumapaikkoina ovat Tampere ja Taivalkoski. Lähtökohtana on sotia seurannut jälleenrakentamisen aika, puutteen vuodet sekä Kallen itsepintainen kamppailu rakennusmestariksi ja kirjailijaksi. Sovituksen dramatisoivat Panu Rajala ja Päätalon tuntija kriitikko Vesa Karonen. Esityksen ohjaa Tommi Auvinen.

-Olemme mielissämme, että Päätalo antoi suostumuksen tekstiensä käyttöön. Sovittajat ja nuoren polven ohjaaja Tommi Auvinen saavat näistä aiheista mielenkiintoisen kokonaisuuden, Pyynikin kesäteatterin toiminnanjohtaja Ilpo Hakala sanoo. Päätalon romaaneissa riittäisi aineksia moneksi kesäksi, mutta Hakalan mukaan seuraaville vuosille ei ole vielä suunnitelmia. Pyynikillä on takanaan kaksi hankalaa kautta. Ohjelmistoa suunnitellaan tässä tilanteessa vain vuodeksi kerrallaan. Jatkuva sade pilasi vuoden 1998 esitykset.

Tämän vuoden näytelmä Kesäpäivä Kangasalla ei menestynyt toivotulla tavalla. Sakari Topeliuksen elämästä kertonut esitys veti vain 34000 katsojaa, mikä on pohjanoteerauksia. Hakala myöntää, että Topelius-aihe oli pettymys. Se ei sytyttänyt enää intohimoja ja halua nähdä näytelmä. Toisena syynä heikkoon menestykseen hän näkee kiristyneen kilpailun ihmisten vapaa-ajasta. Melkein polkupyörämatkan päässä Pyynikiltä oli kesällä parikymmentä muuta kesäteatteria.
Pyynikki-käsite auttaa edelleen, mutta se ei yksin riitä takaamaan yleisömenestystä. Myös pyörivä katsomo joutuu kilpailemaan yleisöstä. Tähän saakka valtaosa Pyynikin kesäteatterin tuloista on kertynyt pääsylipuista. Uudessa tilanteessa kesäteatteri saattaa joutua etsimään sponsoreiden ja mainostajien tukea.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.