Mainos

Pääsyyttäjä: Polonium ei voi olla peräisin Venäjältä

Polonium-210 on nimetty entisen venäläisagentti Litvinenkon kuoleman aiheuttajaksi. Yhdeksän Scotland Yardin tutkijaa saapuivat eilen Moskovaan tutkimaan kuolemaa.

Venäjän syyttäjänvirastossa ei uskota, että Britanniassa entisen venäläisagentin kuoleman aiheuttajaksi nimetty radioaktiivinen aine olisi peräisin Venäjältä.

Valtakunnansyyttäjä Juri Tshaika arvioi, että Britanniassa toissa viikolla kuolleesta Aleksandr Litvinenkosta löytynyt polonium-210 ei ole venäläisvalmisteista kuten brittiviestimissä on epäilty. Hänen mukaansa syyttäjänvirasto ei tutki asiaa, ellei brittipoliisilla ole vankkoja todisteita epäilyn tueksi.

Tshaika lupasi Moskovassa pitämässään lehdistötilaisuudessa kaiken apunsa maahan Litvinenko-tutkinnan takia saapuneille Scotland Yardin tutkijoille.

Hän korosti kuitenkin, että brittipoliisilla ei ole oikeutta kuulustella omin päin ketään ilman syyttäjänviraston lupaa, vaan kuulusteluista vastaavat venäläisviranomaiset. Brittipoliiseilla ei ole myöskään valtuuksia pidättää ketään, eikä Venäjä maan lainsäädännön mukaisesti luovuttaisi mahdollisia epäiltyjä Britanniaan vaan he joutuisivat oikeuteen kotimaassaan.

Heti alkuun oli epäselvää, pääsevätkö brittipoliisit kuulemaan entistä turvallisuuspalvelun työntekijää liikemies Andrei Lugovoita, joka tapasi Litvinenkon tämän sairastumispäivänä.

Uutistoimisto Itar-Tassiin mukaan Britannian Moskovan-suurlähetystöön saapuneet brittitutkijat etsivät rakennuksesta säteilyjälkiä. Lugovoi kävi lähetystössä marraskuussa. Litvinenkosta tavattua polonium-210:tä on löydetty aiemmin useista paikoista Lontoossa ja myös kahdesta brittiyhtiön matkustajakoneesta.

Merkel ja Chirac vaativat selvitystä

Tshaikan mukaan sairaalassa olevaa Lugovoita kuulustellaan, jos lääkärit sen sallivat. Lugovoi on kiistänyt olevansa syypää Litvinenkon kuolemaan ja epäillyt jonkin tahon yrittävän lavastaa hänet syylliseksi.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Jacques Chirac kehottivat Venäjää auttamaan Litvinenkon kuoleman selvittämisessä.

- Venäjän täytyy toimia yhteistyössä läpinäkyvästi, Chirac sanoi Saksan-vierailullaan Mettlachissa.

Litvinenko syytti ennen kuolemaansa murhauttamisestaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia. Kreml on kiistänyt syytöksen ja maan viranomaisten osuuden kuolemaan.

Brittilehti Timesin nimettömänä haastattelemat turvallisuuslähteet pitävät pääepäiltynä FSB:tä, koska vain turvallisuuspalvelun tapaisella viranomaisella olisi mahdollisuus päästä käsiksi polonium 210:n kaltaiseen vaikeasti saatavaan aineeseen.

Britannian poliisi löysi poloniumjälkiä stadionilta

Radioaktiivisen poloniumin jälkiä on löydetty myös jalkapallostadionilta Lontoosta. Lukemat ovat kuitenkin hyvin vähäisiä eivätkä vaaranna kenenkään terveyttä, viranomaiset kertovat.

Poloniumiin viittaavia merkkejä on havaittu jo yli kymmenessä paikassa, muun muassa kahdessa lentokoneessa.

(MTV3-STT-Reuters-Itar-Tass-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.