Mainos

Päästötavoitteet poistettiin Balin sopimuksesta

Valtioneuvoston ilmastopoliittinen neuvonantaja Oras Tynkkynen arvioi, että ensimmäinen viikko Balin ilmastoneuvotteluissa on sujunut kuitenkin suhteellisen hyvin.

Balin ilmastokokouksen päätöslauselmaluonnos ei enää sisällä tiukkoja päästötavoitteita. Neuvottelulähteiden mukaan niistä luovuttiin teollisuusmaiden vastustuksen vuoksi.

Alkuperäisessä luonnoksessa esitettiin, että teollisuusmaiden tulisi vuoteen 2020 mennessä vähentää päästöjään 25-40 prosenttia vuoden 1990 tasosta. Etenkin Yhdysvallat, Kanada ja Japani ovat vastustaneet ehdotusta.

Tynkkynen haluaisi päästötavoitteet paperille

Balin kokous törmäämässä vanhoihin kiistoihin

Valtioneuvoston ilmastopoliittinen neuvonantaja Oras Tynkkynen (vihr.) arvioi, että ensimmäinen viikko Balin ilmastoneuvotteluissa on sujunut suhteellisen hyvin.

-Monet kehitysmaat ovat olleet mukana keskusteluissa rakentavammin kuin ennen. Lisäksi jotkin teollisuusmaat, jotka aiemmin ovat olleet Yhdysvaltojen takana, suhtautuvat nyt myönteisemmin EU:n ajamaan tiukempaan linjaan. Australia on jopa ratifioinut Kioton sopimuksen, Tynkkynen summasi Balilla.

Tynkkysen mukaan poliittinen ilmapiiri ilmastonmuutoksen torjumiselle on suotuisampi kuin aikoihin. Sen tähden neuvotteluissa olisi edettävä nyt rivakasti.

-Ihanteellista olisi, että tulevassa paperissa, jossa linjataan seuraavien vuosien neuvotteluja, olisi selkeä haarukka, paljonko päästöjä tulisi teollisuusmaissa vähentää, Tynkkynen sanoi.

Yhdysvaltojen kieltäytyminen tiukoista päästötavoitteista ei huolestuta valtioneuvoston ilmastopoliittista asiantuntijaa.

-Yhdysvaltojen nykyjohdon kanta on väistyvä. Tilanne tulee muuttumaan, valittiinpa seuraavaksi presidentiksi kuka tahansa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.