Mainos

Päästöoikeuksien hinta ennätyskorkealla - sähkön hinta nousee

Hiilidioksidin päästöoikeuksien hinta on yllättäen kohonnut 20 euroon tonnilta. Hinta on kolminkertainen verrattuna ennakko-odotuksiin. Näin korkea päästöoikeuksien hinta nostaa jo sähkön hintaa ja vaikuttaa voimaloiden polttoainevalintoihin.

Tänään hiilidioksidin päästöoikeuksia myytiin lähes 20 euron tonnihintaan. Viime viikolla hinta nousi ensimmäistä kertaa yli 20 euron. Korkea hinta on yllättänyt kaikki. Vielä alkuvuodesta hinnan arvioitiin liikkuvan 6-7 euron paikkeilla ja nousevan enintään kymmeneen euroon.

- Kyllä se on yllättänyt. Kyllä alunperin ennakoitiin, että hintataso olisi selvästi matalampi ensimmäisellä kaudella kuin nyt on toteutunut, sanoo Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen.

Korkealla hintatasolla on jo selviä vaikutuksia. Voimalat joutuvat miettimään polttoainevalintojaan, kuluttajat maksavat entistä korkeampia hintoja sähköstä ja kaukolämmöstä. Sitä, kuinka suuri osuus sähkölaskun hinnasta on päästökaupan vaikutusta, on kuitenkin vaikea arvioida.

- Siinä on valtavan monta tekijää, jotka yhdessä vaikuttavat: vesivoimatilanne, kysynnän ja tarjonnan välinen tasapaino, polttoaineiden hintakehitys ja monet muut tekijät, jotka yhdessä määräävät hintatason ja tämä päästökauppa on yksi, mutta kyllä sen merkitys varmasti merkittävä on, Naukkarinen jatkaa.

Syyt päästöoikeuksien hinnannousulle löytyvät muun muassa korkeasta öljyn hinnasta ja EU:n ennakoitua tiukemmasta linjasta päästöoikeuksien jakamisessa uusille jäsenmaille.

- Hintataso on noussut helmikuulta alkaen ja samaan aikaan EU on kiristänyt alkujakoja, että aina on leikattu 10 prosenttia pois, kertoo GreenStream Networkin toimitusjohtaja Kari Sinivuori.

Arvioiden mukaan jo yli 15 euron päästöoikeuksien hinnan pitäisi lisätä uusiutuvien energianlähteiden käyttöä. Ainakin puun käyttö onkin viime aikoina kasvanut. Vielä on kuitenkin liian aikaista ennakoida, mihin päästöoikeuksien hinnat pidemmällä aikavälillä asettuvat.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.