Mainos

Päästöoikeuksien hinnat romahtaneet

Päästöoikeuksien hinnat ovat romahtaneet pörssissä. Teollisuuden tarvitseman hiilidioksiditonnin hinta on peräti puolittunut parissa päivässä. Samalla sähkön pörssihinta on kääntynyt selvään laskuun.

Sähkön hinnan raju kallistuminen on kiusannut niin yrityksiä kuin tavallisia kuluttajia. Nyt sähkön hintaa määrittävässä päästökaupassa on tapahtunut muutos, jonka pitäisi ilahduttaa sähkön ostajia.

Päästöoikeuksien pörssihinnan nousu tyssäsi pari päivää sitten kuin seinään ja päästöoikeuksien hinta romahti. Koska sähkön hinta seuraa päästöoikeuksien hintoja, myös sähkön pörssihinta kääntyi selvään laskuun.

- Päästöoikeuksien hinta menee lähes suoraan sähköön. Jos päästöoikeuksien hinta muuttuu euron, niin se vaikuttaa noin 50-70 senttiä sähkön hintaan. Ja sitä kautta tämmöinen pudotus yli kymmenen euroa, sen pitäisi selkeästi viedä sähkön hintaa jollain aikavälillä alaspäin, varatoimitusjohtaja Jussi Nykänen GreenStream Networkista kertoo.

Nyt onkin kiinnostavaa nähdä, miten sähköyhtiöt reagoivat. Viedäänkö pudotus myös kuluttajahintoihin. Markkinajohtaja Fortum ei halunnut tänään kommentoida hinnoitteluaikeitaan.

Päästöoikeuksien hinnan romahdus kuvaa sitä, että päästömarkkinoilla oli kupla. Hinnat putosivat, kun useista Euroopan maista tihkui tietoja, että päästöjä on syntynyt vähemmän kuin alunperin kuviteltiin.

- Jos hinta puoliintuu reilusta 30 eurosta tonnilta reiluun 17 euroon tonnilta, ja aivan tämmöisestä tiedosta, joka on markkinoilla ollut, kun olisi vaan kerännyt osavuosikatsauksista, vuosikatsauksista eri yhtiöistä tietoa. Se vain osoittaa, että markkinat eivät ole toimineet vielä, yli-insinööri Timo Ritonummi kauppa-ja teollisuusministeriöstä kertoo.

EU:n komissio julkistaa viime vuoden päästötiedot toukokuun puolivälissä. Sitten nähdään halpenivatko päästöoikeudet pidemmäksi aikaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.