Mainos

Päästöneuvottelut käyntiin Bangkokissa

Bangkokissa on alkanut kansainvälinen ilmastokokous, jossa etsitään keinoja ilmaston lämpenemisen estämiseksi. Viikon mittaisen ensimmäisen rupeaman aikana ei juurikaan odoteta tehtävän päätöksiä, vaan kokousväen on lähinnä tarkoitus sopia aikataulusta tuleville neuvotteluille.

- Meillä on vain puolitoista vuotta aikaa saada valmiiksi neuvottelut monimutkaisimmasta sopimuksesta, jota ihmiskunnan historiassa on tehty. Uskon kuitenkin, että voimme onnistua, jos työ pilkotaan sopiviksi suupaloiksi,sanoi YK:n ilmasto-ohjelman johtaja Yvo de Boer.

Edellisen kerran ilmastoasioita pähkäiltiin Balilla joulukuussa. Tuolloin saavutettiin yksimielisyys siitä, että uusista toimista Kioton ilmastosopimuksen jatkoksi on päätettävä viimeistään vuonna 2009.

YK ilmasto-ohjelman mukaan hiilidioksidipäästöjen olisi lähdettävä laskemaan voimakkaasti viimeistään 10-15 vuoden kuluessa, jos ilmaston lämpenemistä halutaan hidastaa.

Onko Balin henki vielä voimissaan?

Bangkokin kokouksen odotetaan kuitenkin jo antavan suuntaviivoja tuleville neuvotteluille. Ympäristöjärjestöjen mielestä nyt testataan, annettiinko Balilla pelkkiä tyhjiä lupauksia, vai onko mailla myös halua neuvotella todellisista leikkauksista.

- Tämä on ensimmäinen testi sille, onko Balin henki vielä voimissaan, mietti ympäristöjärjestö Pewin edustaja Angela Anderson.

Toinen keskeinen kysymys on Yhdysvaltojen tuleva kanta. Presidentti George W. Bush irrotti maansa Kioton sopimusprosessista vuonna 2001, todeten että sopimus vahingoittaa Yhdysvaltain talouden keskeisiä etuja ja on epäreilu, koska kehittyviltä mailta ei vaadita samanlaisia leikkauksia kuin teollisuusmailta.

Valkoisen talon kanta on sittemmin lientynyt, ja Yhdysvaltojen uskotaan olevan valmis päästötalkoisiin, jos sopimuksesta saadaan riittävän kattava.

- Yhdysvaltojen on ratifioitava Kioton sopimus. Jos he eivät sitä tee, heidän ei tulisi sallia olla mukana keskustelemassa tulevista, Kioton sopimukseen perustuvista toimista, vaati ympäristöjärjestö Greenpeace.

Neuvonpitoon osallistuu edustajia yli 160 maasta.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.