Mainos

Päästökysymyksessä otettiin tänään aikalisä

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen pelkää, että toteutuessaan EU:n yksipuoliset päästövähennykset johtaisivat siihen, että tuotantoa Euroopasta siirtyisi muualle.

Hallitus on erimielinen ja lykkää viikolla ratkaisuaan EU:n yksipuolisista 20 prosentin päästövähennyksistä. EU-ministerivaliokunta keskusteli energia- ja ilmastokysymyksistä aamulla pitkään ja hartaasti, mutta ei saanut päätöstä aikaan.

Suomi on kuitenkin valmis hyväksymään tavoitteen 30 prosentin päästövähennyksestä vuoteen 2020 mennessä, jos sellaisesta syntyy maailmanlaajuinen sopimus, johon tulevat mukaan kaikki merkittävät päästäjät.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen suhtautui epäilevästi EU:n yksipuolisiin toimiin. Komission esitys yksipuolisesta 20 prosentin vähennyksestä on hänestä puutteellisesti perusteltu, eikä yksipuolisten toimien vaikutuksia Euroopan kilpailukykyyn ole riittävästi selvitetty.

-Tämä ei ole hölmöläisten peiton jatkamista, vaan on paljon pahemmasta jutusta kysymys, jos niin kävisi, Pekkarinen sanoi.

Hän pelkäsi yksipuolisten rajoitusten johtavan siihen, että tuotantoa siirtyy Euroopasta muualle maailmaan, missä kokonaispäästöt voivat jopa nousta.

Kioton jatko hakusessa

Ympäristöministeri Stefan Wallin taas piti komission esitystä hyvin valmisteltuna ja oli myötämielinen ajatukselle, mutta sanoi asian vaativan vielä viikon verran lisäselvityksiä.

-Sitoutumalla kunnolla tavoitteisiin EU ja sen jäsenmaat osoittavat, että unioni on tosissaan. Unioni hankkii myös itselleen puhevallan muiden maiden suhteen ja ylimääräisen kannusteen satsata ympäristöteknologiaan, Wallin sanoi.

Uudesta teknologiasta tulee Wallinin mukaan myyntivaltti, kun Euroopan ja Kioton ulkopuoliset maat, kuten Yhdysvallat, tulevat mukaan maailmanlaajuiseen uuteen ilmastosopimukseen. Hän uskoi, että ilmastoasioissa ilmapiiri on jo nyt muuttunut ja ulkopuoliset maat taipuvat mukaan.

Ministerivaliokunta sopi näistä näkemyseroista huolimatta jatkoajasta yksimielisesti. Lisävalaistusta asiaan haetaan ensi torstain energiaministerien kokouksesta, jolloin EU-maat keskustelevat unionin energiapolitiikasta. Linjaus rajoituksesta pitää tehdä viimeistään ensi viikolla, ennen ympäristöministerien kokousta, joka pidetään 20. helmikuuta.

Taustalla keskusteluissa on komission äskettäin julkaisemat laajat ilmasto- ja energialinjaukset, joilla tähdätään päästövähennyksiin Kioton sopimuksen jälkeen vuodesta 2012 eteenpäin. EU on sitoutunut vähentämään päästöjään kahdeksan prosenttia vuoteen 2012 mennessä vuoden 1990 tasosta, mutta tavoite on osoittautunut vaikeaksi saavuttaa.

Neuvotteluja uusista ilmastositoumuksista pohjustetaan YK:n ilmastosopimuksen osapuolikokouksessa Balissa joulukuussa. EU tavoittelee, että neuvottelut aloitettaisiin ja uusi sopimus solmittaisiin vuoden 2009 loppuun mennessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.