Päästökauppa uhkaa nostaa kaukolämmön hintaa

Arviona on esitetty, että uusien kaukolämpöasiakkaiden hintoja joudutaan nostamaan jopa 20 prosenttia, jotta päästöoikeuksien ostosta syntyvät lisäkustannukset voitaisiin kattaa.

Eduskunnan talousvaliokunta on huolestunut päästökaupan vaikutuksesta kaukolämmityksen toimintaedellytyksiin.

Päästökaupan aiheuttamat lisäkustannukset voivat aiheuttaa sen, että kaukolämpö menettää oleellisesti markkinaosuutta kiinteistökohtaisille lämmitysratkaisuille.

Yritykset voivat lisäksi ryhtyä rakentamaan erillisiä, päästökaupan ulkopuolelle jääviä kaukolämpöverkkoja. Arviona on esitetty, että uusien kaukolämpöasiakkaiden hintoja joudutaan nostamaan jopa 20 prosenttia, jotta päästöoikeuksien ostosta syntyvät lisäkustannukset voitaisiin kattaa.

Kaukolämmityksen osuus Suomen lämmitysmarkkinoista on noin 50 prosenttia. Sen piiriin kuuluu nykyisin 90 prosenttia asuinkerrostaloista, puolet rivitaloista sekä valtaosa julkisista ja liikerakennuksista.

Eduskunta pohti päästökauppaa, kun esillä oli hallituksen esitys päästökauppalain muuttamisesta. Lakiin lisätään päästöoikeuksien jakomenetelmä ja jakoperusteet, jotka koskevat vuosia 2008-2012.

Päästökauppajärjestelmä kattaa suurten teollisuuslaitosten ja teholtaan yli 20 megawatin polttolaitosten hiilidioksidipäästöt. Suomen kansalliset päästöoikeudet alittavat tarpeen tulevalla päästökauppakaudella arviolta 18 prosentilla.

Taakanjakoa pyritään jyvittämään eniten sinne, missä siitä koituvat lisäkustannukset voidaan tehokkaimmin siirtää lopputuotteen hintoihin. Se on vaikeinta prosessiteollisuudessa, jossa hintojen nousu merkitsisi kilpailukyvyn heikkenemistä.

Suurin osa taakasta jää siten energiasektorille. Keskustelussa valitettiin, että nykyinen järjestelmä nostaa sähkön lopullista kuluttajahintaa riippumatta sen tuotantotavasta. Periaate tulisi kuitenkin olla se, että päästöttömät ja vähäpäästöiset tuotantomuodot saisivat merkittävästi kilpailuetua.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat