Mainos

Päästökauppa nostanee sähkön hintaa

Teollisuuden päästökauppa uhkaa nostaa sähkön hintaa kolmen vuoden kuluttua, kun sähköä tuottavat laitokset joutuvat ostamaan lisää päästökiintiöitä.

Hallituksen tänään julkistamat päästökauppakiintiöt ovat teollisuudelle alkuvaiheessa löyhät. Ensi vuonna alkavalla kolmevuotiskaudella kiintiöt jopa kasvavat hieman useimmilla aloilla.

- Mutta kokonaispäästöjen oikein todella kovempi väheneminen alkaisi sitten vasta sillä ensimmäisellä varsinaisella päästökauppakaudella 2008-2012, kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen kertoo.

Vaikka päästöt saattavat seuraavien kolmen vuoden aikana hieman kasvaa, päästökauppa uhkaa teollisuuden kilpailukykyä myös kiertotietä, sähkön hinnan kallistumisena. Nousu johtuu sähköntuottajille koituvista päästökaupan kustannuksista.

Kauppa ja teollisuusministeriön arvion mukaan sähkön hinta saattaa kolmen vuoden kuluttua nousta jopa useita kymmeniä prosentteja. Paljon sähköä syövälle teollisuudelle tästä voi muodostua jopa päästökiintiöitä suurempi uhka.

- Se mikä on suurin tai suurempi uhka, riippuu siitä miten tämä alkujako missäkin maassa menee, mutta kyllä se on yksi niistä todellisista megaluokan uhista, Metsäteollisuuden ympäristöpolitiikan johtaja Pertti Laine kertoo.

Myös Vantaan Energian tuotantolaitoksella tulevia päästökiintiöitä mietittiin tänään tarkkaan. Päästökiintiöitä on varauduttu ostamaan.

- Luultavasti päästökiintiöitä joudutaan vähän ostamaan, ja jatkossa sitten kiristyvässä tilanteessa yhä enemmän, Vantaan Energian toimitusjohtaja Ismo Jauhiainen uumoilee.

Ministeri Mauri Pekkarinen on kutsunut koolle asiantuntijaryhmän, joka ryhtyy etsimään keinoja hillitä sähkön hinnan nousua.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 02.03.2004).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.