Mainos

Päästökaupan lisälasku liikaa metsäteollisuudelle

Edes vapautus huutokauppamenettelystä ei pelasta metsäteollisuutta mojovalta päästökauppalaskulta.

EU-komission päästökauppaehdotus panee metsäteollisuuden koville. Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos on laskenut, että vaikka metsäsektori vapautettaisiin päästöoikeuksien huutokaupasta, sähkön ja puun kallistuminen lisäävät alan kustannuksia joka tapauksessa selvästi.

Pellervon Taloudellisen tutkimuslaitoksen tuoreen raportin kolmesta vaihtoehdosta maltillisimmassakin sähkö kallistuu päästökaupan takia viitisentoista prosenttia.

Ainespuun ja kierrätyspaperin hintoja nostavat niiden rinnakkaiskäyttö uusiutuvina energianlähteenä, varovainen arvio ennakoi kymmenen prosentin nousua.

Vuotuinen lisälasku sellu- ja paperiteollisuudelle olisi 4-9 prosenttia kokonaiskustannuksista. Se on tyly yhtälö alalle, jonka kannattavuus on ollut viiden prosentin luokkaa liikevaihdosta.

- Tietenkin se lisää valtavasti kustannuksia, on iso haaste, koska kun niitä ei voida siirtää hintoihin niin se on kannattavuudesta pois, toimitusjohtaja Anne Brunila Metsäteollisuudesta kertoo.

- Varmaan metsäteollisuus pyrkii tehostamaan toimenpiteitä. Ja niin - - monesti tehostaminen tarkoittaa työpaikkojen vähentämistä, niin ikävää kuin se onkin, toimitusjohtaja Pasi Holm Pellervon taloudellisesta tutkimuslaitoksesta kertoo.

EU-komission on määrä selvittää tämän vuoden aikana, mitkä alat vapautetaan päästöoikeuksien huutokaupasta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.