Mainos

Pääsihteerisuosikki lupaa uudistaa YK:ta

Etelä-Korealainen Ban Ki Moon on nyt vahvoilla uudeksi YK:n pääsihteeriksi voitettuaan jälleen koeäänestyksen YK:n turvallisuusneuvostossa.

Etelä-Korean ulkoministeri Ban Ki Moon lupaa uudistaa YK:ta, jos hänet valitaan pääsihteeri Kofi Annanin seuraajaksi. Ban on tähän mennessä voittanut kaikki valinnasta järjestetyt epäviralliset äänestykset turvallisuusneuvossa.

Myöhään eilen järjestetyssä neljännessä äänestyksessä Bania tukivat kaikki turvaneuvoston pysyvät jäsenmaat.

Ban sanoi äänestyksen jälkeen Etelä-Korean uutistoimiston Yonhapin haastattelussa, että YK:lla on ollut suuri merkitys muun muassa maailmanrauhalle, turvallisuudelle ja ihmisoikeuksille 60 viime vuoden aikana. YK:ta on kuitenkin myös arvosteltu voimakkaasti tehottomuudesta ja läpinäkyvyyden puutteesta, hän jatkoi.

Uudistustarpeista Ban mainitsi YK:n sihteeristön uudistamisen ja järjestön sisällä levinneen epäluottamuksen poistamisen.

Ban sanoi olevansa iloinen äänestyksessä saamastaan tuesta mutta tuntevansa samalla raskaan vastuun hartioillaan.

Maanviljelijäperheeseen vuonna 1944 syntynyt Ban siirtyi Etelä-Korean ulkoministeriön palvelukseen heti valmistuttuaan yliopistosta vuonna 1970. Vuodesta 2001 alkaen Ban työskenteli YK:n yleiskokouksen puheenjohtajan alaisena ja Etelä-Korean ulkoministerinä hän on toiminut vuodesta 2004.

Kofi Annan jättää tehtävänsä YK:n pääsihteerinä vuodenvaihteessa.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.