Pääsiäinen tuo kevään kotiin

Pääsiäinen on iloinen kevään juhla, johon liittyy paljon uskomuksia, leikkejä ja yllätyksiä. Kotiin saa pääsiäisen tuntua viehättävillä valmiilla koristeilla tai itse askartelemalla. Erilaiset tiput, noidat, kukot ja puput kuuluvat kiistatta perinteiseen pääsiäiskoristeluun.

Pääsiäisen valmistelut alkavat jo hyvissä ajoin ennen varsinaista juhlaa. Esimerkiksi rairuoho tarvitsee pari viikkoa aikaa kehittyä kylvöksestä kauniiksi vihreäksi ruohomatoksi. Ruohon voi kylvää astiaan, koriin tai vaikkapa maitopurkista leikattuun ja koristeltuun pohjaan. Kun ruoho on kauniin vihreä ja tuuhea, siihen voi asetella haluamiaan koristeita elävöittämään sitä. Rairuoho tuo pääsiäisilmeen ohella kesän lähemmäksi meitä.

Pääsiäiseen liittyy myös paljon muuta valmistelua ja puuhaa, kuten pääsiäiskorttien askartelua. Kortteja voi toki ostaa valmiinakin, mutta itse tehty on aina arvokkaampi.

Virvon varvon tuoreeks terveeks!

Pajunoksat tai esimerkiksi koivunoksat kuuluvat olennaisesti pääsiäiseen. Metsistä kerättyihin oksiin sidotaan monenlaisia koristeita, kuten höyheniä, silkkipaperisuikaleita ja kreppipaperitaitoksia. Kirjavat oksat ovat näyttäviä yhtenäisenä kimppuna pääsiäispöydässä.

Jos perheessä on allergisia henkilöitä, pajun- tai koivunoksat voi korvata esimerkiksi mustikanvarvuilla. Ei vie montaakaan päivää, kun luonnosta kerätyt mustikanvarvut ovat kauniin vihertäviä ja näyttäviä esimerkiksi kauniissa lasimaljassa.

Palmusunnuntaina pienet noidat kiertelivät ovelta ovelle virpomassa. Perinteen mukaan lapset puetaan ja meikataan noidiksi, ja mukaan matkaan otetaan itse koristellut virpomisoksat. "Virvon varvon tuoreeks terveeks, tulevaks vuodeks, vitsa sulle, palkka mulle."

Tipuja siellä, pupuja täällä

Pääsiäisenä tiput kuoriutuvat munistaan ja puput loikkaavat ulos koloistaan. Erilaisia pääsiäishahmoja voi ostaa kauppojen runsaista valikoimista, kädentaitajien liikkeistä tai askarrella itse. Tavallisesta kartongista voi leikellä veikeitä tipuja keittiön ikkunaa koristamaan ja antaa lapsen tehdä tipuihin koristelut. Yhdistelemällä luonnonmateriaaleja, kankaita ja massapalloja saa näppärästi luotua veikeän pääsiäisnoidan. Askarteluun ei aina tarvitse tarkkoja ohjeita: jos vaan mielikuvitusta ja pientä sorminäppäryyttä löytyy, persoonallisia pääsiäiskoristeita syntyy nopeasti.

Suloisia pieniä pääsiäistipuja voi asetella joko rairuohon sekaan tai esimerkiksi keittiönpöydälle tepastelemaan. Pupuja ja noitia voi sijoittaa vaikkapa ikkunalaudoille tai kukkapurkkeihin. Koristeita ei tarvitse laittaa aivan perinteisiin paikkoihin, vaan asettelun kanssa voi hieman leikkiä!

Suu makeaksi

Pääsiäiseen kuuluu oleellisesti erilaiset herkut, kuten suklaa, mämmi ja pääsiäisrakeet eri muodoissaan. Lapsille etenkin suklaamunat, itse maalatut kananmunat ja piilotetut pahviset yllätysmunat ovat tärkeä osa pääsiäistä. Pahvimunan sisälle voi kätkeä vaikkapa uuden hyppynarun kevään leikkejä varten.

Pääsiäismunat voi asetella kauniisti osaksi kattausta. Hauska idea lasten kannalta on piilotella munia ja yllätyksiä pitkin asuntoa. Piilopaikoista voi piirtää lapselle kartan, jonka avulla yllätykset on mahdollista löytää.

Teksti ja kuvat: Johanna Tamminen / Mediafocus

Lue myös:

    Uusimmat