Mainos

Paarma: Pilapiirrokset osoitus pyhyyden tajun häviämisestä

Arkkipiispan mielestä Tanskan pilapiirroskohun takana on toisen uskonnon ja toisen kulttuurin väheksyminen.

Toisen uskonnon ja toisen kulttuurin väheksyminen on ajattelemattomuutta, joka kielii arkkipiispa Jukka Paarman mielestä sekä uskontokasvatuksen puutteesta että oman uskonnollisen identiteetin ja pyhyyden tajun häviämisestä.

-Etenkin islamilaisessa maailmassa uskonto, politiikka ja kulttuuri kytkeytyvät paljon tiiviimmin yhteen kuin länsimaissa. Sytykkeenä väkivallalle on ainakin osaltaan ollut uskonnollisten tunteiden, pyhien arvojen loukkaaminen, Paarma totesi piispainkokouksen avauspuheessa Helsingissä tänään.

Arkkipiispan mielestä lait ja säädökset eivät yksinään pysty takaamaan, että ihmiset, kansat tai uskonnolliset ja muut yhteisöt eläisivät rauhassa toinen toisensa kanssa. Lisäksi tarvitaan opetusta ja kasvatusta toisen yksilön, eri lailla ajattelevankin kunnioittamiseen ja suvaitsevaisuuteen.

-Uskonnollisen kasvatuksen tarve on koko ajan kasvamassa, Paarma lisäsi.

Vuonna 2003 astui Suomessa voimaan nykyinen uskonnonvapauslaki, jota on kutsuttu niin sanotuksi positiiviseksi uskonnonvapaudeksi.

-Olennaisena osana positiivista uskonnonvapautta on oikeus uskontokasvatukseen ja vanhempien oikeus varmistua tämän oikeuden toteutumisesta. Tietenkin kansalaisella on myös vapaus elää ilman uskontoa, pysyä uskonnonharjoituksen ulkopuolella ja ilmaista sitä koskeva vakaumus, arkkipiispa huomautti.

Sen sijaan uskonnonvapauslain käsitys uskonnonvapaudesta on hänen mielestään ymmärretty väärin, jos kaikenlainen uskonnonharjoitus ja vakaumuksen ylläpito pyritään työntämään marginaaliin, syrjään yhteisestä elämästä.

-Kun ymmärrys uskontojen tärkeistä arvoista tai kun taju pyhyydestä häviää, on uskontojen ja sen edustajien loukkaaminen, pilkkaaminen ja syrjintä hyvin lähellä. Sellaista tuntevat meillä kokeneensa niin uskoaan julkisesti tunnustavat kristityt kuin muidenkin uskontojen edustajat, Paarma sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.